Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes-Benz Sprinter příjde na jaře 2006

Ondřej Láník
Diskuze (29)
Po deseti letech se na jaře příštího roku představí inovovaný Mercedes-Benz Sprinter. Výkony motorů dosahují až ke 190 kW, výbava připomíná v mnohém spíše osobní vozy...

Mercedes-Benz prodal za posledních deset let 1,3 milionu Sprinterů, což z tohoto modelu činí jeden z nejpopulárnějších lehkých užitkových vozů na trhu vozidel kolem 3,5 t. Úspěšný model se dostal dokonce až do zámoří, když je v USA prodáván s pozměněnou identitou jako Dodge Sprinter.

V nabídce budou tři rozvory, čtyři délky karosérie (5243 až 7343 mm), tří výšky karosérie a řada různých uspořádání karosérie a originálních nástaveb. Pohon zajišťují naftové čtyř nebo šestiválce o výkonech 65 až 135 kW, všechny splňující požadavky emisní normy Euro IV a vybavené standardně filtrem pevných částic. Vrcholný model je vybaven zážehovým šestiválcem o výkonu 190 kW.

Jednou z řady inovací je verze s celkovou hmotností 4,6 t, která nemá vzadu obvyklou dvoumontáž, ale pouze nové speciální pneumatiky na zadní nápravy.

Až šest airbagů se spolu s vyztuženou karosérií stará o vysokou úroveň pasivní bezpečnosti, o její aktivní stránku pak dbá nová generace stabilizačního systému, vyhodnocující aktuální zatížení vozidla, polohu těžiště a reagující na nastalé jízdní stavy podle vypočtených hodnot.

Všechny Sprintery mají v sériové výbavě ESP, ABS s kotoučovými brzdami na všech šestnáctipalcových kolech, hydraulický brzdový asistent a rozdělovač brzdné síly, elektricky ovládaná boční okna, centrální zamykání a rádio s dálkovým ovládáním. Mezi příplatkovými položkami jsou mimo jiné xenonové světlomety nebo keyless Entry.

Sprinter se vyrábí v Düsseldorfu a Ludwigsfelde nedaleko Berlína.

Ondřej Láník
Diskuze (29)