Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Almera je určen jen Rusům

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Nissan se pochlubil na autosalonu v Moskvě sedanem se staronovým jménem Almera. Prodávat jej bude pouze v Rusku.

Zatímco v Evropě se Almera nabízela ve dvou generacích (N15 a N16) mezi roky 1995-2006, životopis té ruské je trochu jiný. Také od roku 2006 se zde prodává mírně modifikovaný tříprostorový sedan N17, který nový model G11 zřejmě vystřídá. Aby toho nebylo málo, ještě od loňska existuje vizuálně odlišná Almera B17, kterou si pro změnu mohou koupit pouze Thajci.

Co se skrývá pod kapotou G11? Zážehový čtyřválec objemu 1,6 l se čtyřventilovou technikou poskytuje výkon 75 kW (102 k). O přenos točivého momentu 145 Nm se stará dvojice převodovek: pětistupňový manuál nebo čtyřstupňový automat. Motor má zespodu kryt z poctivého ocelového plechu o tloušťce 2 mm. Vítejte v Rusku! Podvozek s rozvorem 2700 mm se chlubí světlostí 160 mm, pouze v místě krytu pohonné jednotky je snížena na 145 mm. Zesílené vzpěry McPherson vpředu a dle tiskové zprávy zadní tuhou (!) nápravu doplňují vinuté pružiny, patřičně dimenzované tlumiče a přední stabilizátor.

Chromované prvky klasické tříprostorové karoserie (maska, madlo na víku zavazadelníku) mají speciální ochranu proti korozi. I tyto úpravy jsou jaksi pro místní podmínky nutné. Auto je 4656 mm dlouhé, nachází se tedy na horní hranici nižší střední třídy. Tvary exteriéru nenadchnou ani neurazí, zajímavým stylistickým prvkem jsou „růžky“ na hlavních světlometech. Nissan pro něj nabídne celkem sedm laků: bílý a šest odstínů metalíz.

Již zmíněný zavazadelník má objem 500 l, vnitřní madlo a uvnitř také plnohodnotnou rezervu.

Interiér nezapře, že využívá komponentů aliance s Renaultem (respektive Dacií), ruská Almera je hlavně levným sedanem, byť by měla poskytovat pětici pasažérů stejně prostoru jako o dvě kategorie větší vozy. Hlavní rozměry nasvědčují, že se posádka tísnit nebude. Ještě trocha marketingu: cílovou skupinou jsou otcové rodin z větších regionálních měst, kteří budou sedan využívat k cestám do práce i na víkend. Při pohledu na vůz je to celkem logické.

Almera nepostrádá patřičně výkonné topení a ventilaci kvůli extrémním teplotám, v ruské zimě musí nastartovat napoprvé a automobilka v tiskové zprávě uvádí dokonce i objem nádobky ostřikovače: 5 l. A výbava? Stupně jsou celkem tři: Welcome, Comfort a Tekna. Základ bude určitě holátko pouze se dvěma airbagy a ABS, ale Comfort má už dálkové centrální zamykání, chrom na karoserii i uvnitř, vyhřívaná lakovaná zrcátka, mlhovky, palubní počítač a zima nebude Rusům ani na předních sedadlech. To řidičovo je navíc výškově stavitelné.

Tekna nabídne navíc klimatizaci, audio s CD/MP3, Bluetooth, AUX vstupem a čtyřmi reproduktory, kožený volant, elektrická okna i vzadu a patnáctipalcová litá kola. Za kola a klimatizaci si lze připlatit už u Comfortu, navigace Connect s pětipalcovým dotykovým displejem a hlasovým ovládáním odčerpá další peníze také při volbě stupně Tekna.

Almera se bude v Rusku dokonce vyrábět, konkrétně u AvtoVAZu v Togliatti. Ano, v „povolžském Detroitu“ už neprodukují automobily pouze pod značkou Lada. Prodávat se začne v úvodu příštího roku, alespoň orientační cena tedy dosud není známa. Za prvních pět měsíců roku letošního patřilo Nissanu ve velké zemi na východě 5,9 % trhu. Do roku 2016 chce podíl zvýšit na 10 %.

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
31. 8. 2012 13:41
Re: To není Logan 2, ale platforma Loganu 1
dik za skutecne info... se tady moc nevidi.
Avatar - Snaphands
31. 8. 2012 12:33
Hnus
Všetky generácie Almery sú hnusné tak prečo nie táto, hehe. >:-[]
Avatar - wladyk
31. 8. 2012 00:05
Re: a je to len dobre
Pro Rusy dobrý. >:D Nevýrazné auto co snad zdědilo masku z Opel Omega.
30. 8. 2012 18:13
a je to len dobre
Nový Nissan Almera je určen jen Rusům
Avatar - Pekelná Micinka
30. 8. 2012 15:50
Re: Dacia Logan 2 (?)
Focus/Accord junior? Docela pěkný. :yes: