Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Seat Leon už v příštím roce! Nabídne také plug-in hybrid

Tomáš Dusil

Stávající třetí generace Leonu je na trhu od roku 2012, v tom příštím dorazí nové vydání. Už nyní se ale objevují spekulace o jeho výbavě a pohonných jednotkách. Takže co nabídne nový „španělský golf“?

Mluví se o zcela nové generaci. Jisté je, že modulární platforma s příchodem Leonu 4. generace v propadlišti dějin neskončí. Projde však inovací. Dle některých německých zdrojů má mít novinka až o 50 mm delší rozvor náprav. Britské zdroje mluví o přírůstku „několika milimetrů“. Připomeňme, že stávající Leon nabízí rozvor 2635 mm. V praxi by se tak mohla vzájemná vzdálenost obou náprav prodloužit až na 2685 mm. To je více než u stávající Škody Octavia, jejíž rozvor činí 2667 mm.

Zdroje z Velké Británie také uvádějí, že v příští generaci Leonu už nebude třídveřová verze karoserie, dnes označená SC. Zůstane pouze pětidveřová a praktičtější kombi ST. Nový Leon je součástí modelové ofenzivy španělské značky, která má v plánu v příštích třech letech uvést na trh šest až sedm nových modelů.

V souvislosti s novým Leonem se počítá s již známými motory 1.0 TSI a 1.5 TSI a dále vznětovou 1.6 TDI. V roce 2020 by se měl objevit také plug-in hybrid, jenž jen podpoří plány elektrifikace celého koncernu VW.

Z výbavy se nově objeví hlasový asistent Alexa od Amazonu. Elektronický přístrojový štít, který nabízí již stávající generace, bude dále rozšířen a německé zdroje mluví také o technologii, která umožní aktualizovat software „na dálku“. Zda tomu tak skutečně bude, zůstává otázkou. Jisté je, že nejvýkonnější verze již nebude používat název Seat, ale pouze Cupra, což je od letošního roku nová značka v nabídce španělské automobilky.

Tomáš Dusil