Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Volkswagen T-Cross poprvé zachycen. Co nabídne chystané Polo SUV?

David Bureš
Německá značka Volkswagen mohutně expanduje v oblasti SUV. Po letos uvedeném T-Rocu přijde ještě menší model, T-Cross.

Automobilka Volkswagen nástup SUV tak trochu zaspala, dlouho nabízela jen dvojici takových modelů, Touareg a Tiguan. Letos však na situaci konečně zareagovala a postupně začala prodávat velký crossover Atlas pro Ameriku a Čínu, sedmimístný Tiguan Allspace a kompaktní SUV T-Roc. V následujícím roce tato expanze bude pokračovat, a to modelem T-Cross.

T-Cross se v době uvedení na trh stane nejmenším nabízeným SUV značky Volkswagen, interně se o něm s ohledem na vnější rozměry přezdívá „Polo SUV.“ V hierarchii modelů se tak postaví pod letos představený T-Roc, neboli „Golf SUV.“

Stejně jako malý hatchback bude i malé SUV postaveno na základech platformy MQB, její univerzálnost ale znamená, že se její rozvor bude moci natáhnout, údajně na 2.560 mm, což by bylo o 9 mm více než u Pola. Oproti sesterskému Seatu Aronu však bude rozvor o něco kratší, u španělského SUV činí 2.566 mm.

Špionážní snímky zachyceného prototypu navzdory maskování vybraných partií dokazuje využijí hranatých křivek ve stylu většího T-Rocu. Oproti Aroně se novinka bude v lecčems lišit, jiná bude i linie bočního prosklení. Ve srovnání s konceptem T-Cross Breeze, který příchod vozu loni poprvé naznačil, pak samozřejmě bude mít konvenční karoserii s pěti dveřmi. T-Cross Breeze byl totiž dvoudveřové SUV-kabrio.

Použití platformy MQB ve verzi pro malé modely bude znamenat sázku primárně na zážehový tříválec 1.0 TSI, který bude dostupný s manuální nebo dvouspojkovou převodovkou. K dispozici ale bude i čtyřválec 1.5 TSI a zřejmě i turbodiesel 1.6 TDI. Pohon všech kol podobně jako u Arony podle všeho nabídnut nebude.

T-Cross nicméně nebude jediným novým SUV představeným Volkswagenem v roce 2018. Automobilka se připravuje také na příchod třetí generace Touaregu, kterou světu odhalí v dubnu, na autosalonu v Pekingu. Těšit se prý můžeme i na „Tiguan CC,“ SUV se sportovně střiženou siluetou ve stylu BMW X4.

David Bureš