Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

O americký Fisker má zájem čínská automobilka Dongfeng Motor

David Bureš
Diskuze (5)
Americká firma od loňského prosince hledá investory, kteří by jí pomohli s financemi. Fisker už sedm měsíců nevyrábí.

Čínská automobilka Dongfeng Motor chce koupit amerického výrobce luxusních plug-in hybridů Fisker Automotive. Tvrdí to agentura Bloomberg s odvoláním na osobu obeznámenou se situací.

Dongfeng má nabízet 350 milionů dolarů (6,6 miliardy korun) výměnou za 85procentní podíl ve firmě Fisker. Americký výrobce zájem čínské automobilky nepotvrdil, pouze tvrdí, že obdržel nabídky z různých koutů země.

Investor by Fiskeru měl pomoci upevnit obrat a dát mu finanční prostředky na splacení půjčky od americké vlády. Americkému ministerstvu energetiky je třeba splatit ještě asi 200 milionů dolarů.

Investora nebo partnera hledá Fisker od loňského prosince, bez něj by se prý firma mohla dostat do finančních potíží. V minulosti do Fiskeru investoval mimo jiné jeho velký fanoušek herec Leonardo DiCaprio.

Výrobce luxusního plug-in hybridu Karma se nyní potýká s problémy, už asi sedm měsíců nevyrobil žádný automobil. Dodavatel baterií, firma A123 Systems, totiž loni podal návrh na konkurz.

Podle zpráv ze začátku února by měla být výroba Fiskerů Karma obnovena v dohledné době. V současnosti se o montáž tohoto modelu stará finská společnost Valmet Automotive.

Dongfeng Motor patří mezi největší čínské automobilky, zaměřuje se především na výrobu nákladních vozů a autobusů. Vyrábí ale také osobní automobily vlastními značkami Fengshen a Venucia. Dále Dongfeng Motor vyrábí vozy pro zahraniční automobilky jako Nissan, Kia nebo Citroën.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - PeterLuk
18. 2. 2013 16:15
Re: Magnetofone, spechej na pomoc
>:D >:D >:-[] :yes:
Avatar - 3_diamanty
18. 2. 2013 15:29
Re: Magnetofone, spechej na pomoc
podla jeho logiky treba fisker nechat krachnut >:D