Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

O Chrysler má údajně zájem General Motors

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Několik amerických médií minulý týden oznámilo, že se o automobilku Chrysler, která prochází restrukturalizací, zajímá konkurenční koncern General Motors.

Minulý týden v pátek se objevily první informace o tom, že se v prosinci sešli šéfové General Motors (GM) a DaimlerChrysler (DC). Schůzka měla být výchozím bodem dvouměsíčních jednání o prodeji automobilky Chrysler. Americké deníky a servery (NY Times, Detroit News, Automotive News a další), které o jednání informovaly, se odvolávají na nejmenované zdroje, které potvrdily jednání šéfa GM Ricka Wagornera a šéfa DaimlerChrysler Dietera Zetscheho o prodeji Chrysleru.

Zdroje obeznámené se situací navíc agentuře Reuters potvrdily, že General Motors s DaimlerChrysler jednal o dvou variantách: převzetí Chrysleru nebo vytvoření aliance. Podle deníku Detroit News se již udály čtyři schůzky vrcholných představitelů automobilek GM a DC. Deník uvedl, že rozhovory o fúzi GM a Chrysleru nyní pokračují mezi finančními řediteli GM a DC. Akcie koncernu DaimlerChrysler obchodované na newyorské burze po těchto informacích výrazně posílily.

Obě automobilky se k těmto informacím odmítly vyjádřit. Analytici o spojení GM a Chrysleru pochybují, neboť by to výrazně poškodilo úsilí obou firem na cestě k zisku a vedlo k dalšímu propouštění a omezení výroby. Analytici se navíc domnívají, že General Motors nemá na nákup Chrysleru dostatečné finanční prostředky. Server BusinessWeek Online naopak spekuluje, že spojení by bylo pro obě společnosti výhodné. Pokud by se tedy obě společnosti přece jen spojily, dosáhl by podíl General Motors na americkém trhu 40 procent.

Server CNNMoney.com upozornil také na to, že o Chrysler projevilo zájem více společností. Jedním ze zájemců má být i korejský koncern Hyundai Motor Co.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
22. 2. 2007 13:30
bezva
jsem rád že o něj má zájem GM kterej vůbec nemá problémy se svými značkami a jejich směřováním na trhu .....
21. 2. 2007 11:13
Predaj Chrysleru
Takze ono to je takto: 1.) Hyundai predvcerom vecer oficialne dementoval zaujem o kupu Chrysler Group 2.) Medzi DCX a GM skutocne prebiehaju rokovania, ale vedu sa primarne o tom, ze by DCX nakupovalo od GM platformu GMT-900 pre full-size SUV buducej generacie. Je sice mozne, ze by z toho mohlo by aj "nieco viac", ale logicky vzate: GM nie je samo v kondicii nieco nakupovat, a uz vobec nie dalsiu skupinu znaciek, ktora je v problemoch. Aj keby ano, tak z hladiska trhovych pozicii znaciek by to pre GM nemalo vyzna. GM ma vlastne znacky, ktore operuju v rovnakych cielovych skupinach ako Chrysler, Dodge, Jeep. Bez ohladu na to je ale rozpad koncernu DCX temou... presne tak ako som tu uz posledne dva roky avizoval, oba koncerny su tak kulturne odlisne, ze to nefunguje. A je to citit minimalne vo vedeni v Stuttgarte...(a nepochybujem, ze aj v Auburn Hills). Takze ten predaj Chrysleru (ak k nemu dojde) sa asi uskutocni ponukou akcii na burze...co urcite potesi Kerkoriana :-) ;-)
21. 2. 2007 09:41
GM+Chrysler ?
Z blata do kaluze.... Ked sa daju dokopy dvaja chudaci, bohaci z nich nikdy nebudu...
21. 2. 2007 08:44
Re: oh můj bože
Myslím si, že k tomu nakonec nedojde. Mnohem raději bych viděl nějakou malou spolupráci GM s Toyotou.