Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obrysové značení nákladních automobilů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Od 10. října musí být nově registrovaná užitková vozidla vybavena výrazným obrysovým značením.

Podle směrnice EU č. 76/756 je v České republice od 10. října povinné nápadné obrysové značení vozidel kategorií N a O. Některé státy EU tuto směrnici uplatňují od 10. července 2011.

Nařízeno je nápadné značení, určené ke zvýšení viditelnosti vozidla při jeho sledování z boku nebo zezadu odrazem světla. Materiály nápadného značení s vratným odrazem musí splňovat podmínky, týkající se tvaru, rozměrů, kolorimetrických, fotometrických, fyzikálních a mechanických požadavků, obsažené v předpisu č. 104. Tyto materiály musí být na lícní straně opatřeny homologační značkou viditelnou a nesmazatelnou, umístěnou na pásce v intervalech nejméně jednou v 0,5 m delky.

Minimální značení představuje úplné označení obrysu na zadní straně a čára po celé délce spolu s vyznačením rohů na boční straně. Minimální délka jednoho elementu materiálu musí být taková, aby byla viditelná nejméně jedna homologační značka. Předepsané barvy jsou na boky bílá nebo žlutá a na zadní stranu žlutá nebo červená.

Použití nápadného značení
ZakázanéM1Osobní automobily do 8 míst k sezení + řidič
-O1Přípojná vozidla do celkové hmotnosti 750 kg
PovinnéÚplné obrysové značení na vozidlech, přesahujících šířku 2100 mm a částečné obrysové značení na vozidlech přesahujících délku 6000 mm vč. oje přívěsů a kabin tahačů v následujících kategoriích
-N2S maximální hmotností přesahující 7,5 tuny
-N3S výjimkou podvozků s kabinou, neúplných vozidel a tahačů návěsů
-O3Přípojná vozidla s celkovou hmotností od 3,5 t do 10 t
-O4Přípojná vozidla s celkovou hmotností nad 10 t
-Pokud tvar, skladba konstrukce nebo provozní požadavky nedovolí instalovat povinné obrysové značení, může být instalováno značení pruhy
NepovinnéNa všech ostatních kategoriích vozidel včetně kabiny tahače návěsu a kabiny podvozku

Ve většině členských zemí EU je obrysové značení nákladních vozidel povinné plošně, ale v České republice je vyžadováno pouze u nově registrovaných vozidel. Ministerstvo dopravy argumentovalo vysokými náklad dopravců, pokud by povinnost platila na všechna auta.

Důsledkem předpisu mohou být nebezpečné situace na silnici. „Náraz do odstaveného vozidla je třetí nejčastější nehodou. Kamionu s poruchou na motoru vydrží zapnutá světla několik hodin a pak zhasnou. Reflexní značení funguje stále a výrazně zvyšuje bezpečnost,“ argumentuje Ladislav Cvrkal, odborník na bezpečnost v dopravě ze společnosti 3M.

Příklad lze nalézt například u povinného svícení. Mezi svítícími auty je auto s vypnutými světly snáze přehlédnutelné a řidiči jej budou méně očekávat. Stejně tak se nebudou moct řidiči spolehnout na to, že jsou všechny kamiony označeny reflexní páskou.

Pro příklad funkčního řešení se stačí podívat k sousedům. Slovensko šlo cestou označení všech vozidel od loňského roku a žádné potíže nenastaly. Plošně platí povinnost reflexního značení také v Itálii, Rakousku nebo Rumunsku.

Nemít reflexní označení se nemusí vyplatit ani za hranicemi. Ačkoliv by majitelé starších kamionů neměli mít v zahraničí problémy, prosazují dopravní policisté v zemích s povinností konturového značení často vlastní zákony a tyto řidiče pokutují.

Statistiky

Nákladní automobily se podílejí na dopravních nehodách zhruba z 5 – 10 % (výzkum v rámci Evropské unie z roku 2002 - Velká Británie 3,3 %, Německo 6,2 % a Rakousko 8,3 %).

Dopravní výzkumná laboratoř ve Velké Británii zjistila, že zhruba 30 – 34 řidičů je zabito každý rok při nárazu do zadní části nákladních vozů. Výzkum v Německu prokázal, že téměř 6,5 % nákladních vozů způsobilo nehodu končící zraněním člověka.1 Až 40 % z nich se přitom odehraje za horší viditelnosti, typicky při úsvitu, soumraku nebo v noci. V tuto dobu je na silnicích zhruba třetinový provoz, přesto je noční jízda dvakrát nebezpečnější než za dne.

Tento stav mělo vyřešit plošné zavedení obrysového značení nákladních vozidel – do přijetí této vyhlášky bylo povinné označit obrysovou reflexní páskou pouze zadní část vozidla, nyní by se mělo jednat i o postranní obrysové značení, které zlepšuje přehlednost o celé délce kamionu.

Reflexní páska by měla být viditelná na 300 metrů. Vliv obrysového značení na snížení počtu nehod dokázalo bezpočet studií, jmenujme např. studii Vector v Německu, která zkoumala 4 000 vozů, kde 2 000 vozů bylo označeno reflexní páskou a zbylých 2 000 nebylo. U označených vozů došlo k o 18 % méně nehod. Podobnou studii s 2 000 vozy prováděla německá Univerzita Darmstadt. Opět bylo 1 000 vozů označeno reflexí a dalších 1 000 nebylo. V tomto případě se jednalo o rozdíl až 93 %.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
16. 11. 2011 08:04
Re: To je tedy legrace
Ano
15. 11. 2011 21:56
To je tedy legrace
Prý "odborník na bezpečnost v dopravě ze společnosti 3M". Nejedná se spíše o marketingového nebo obchodního manažera :-| :no:
15. 11. 2011 21:50
Re: šašci
Nejsem proti bezpečnosti, jenže je to docela drahá záležitost a dle mého opravdu zbytečná. Kdyby to bylo opravdu tak nutné, tak v Německu by se tyto pásky zavedlyjiž dávno...Já nevím, jak ty, ale kamiony vidím zaparkované na parkovištích u čerpacích stanic a nebo stojí maximálně někde bokem v obci a tam se jezdí 50km/h,takže aji kdyby ten kamion stál na tom nejhloupějším místě, tak mi neříkej, že je někdo tak slepý, že by si jej nevšiml...Se podívej na ty statystiky...ze všech nehod mají kamiony účast či zavinění pouze z 8%. a většinou za ty nehody mohou řidiči osobních vozů...
Avatar - DidierA
15. 11. 2011 21:47
Re: šašci
:yes:
Zvlášť když minulej tejden zabloudil jeden kamioňák do jedný vesničky u Prahy a inteligentní příslušníci MP ho zastavlili a buzerovali v kopci hned za zatáčkou, takže jsme tam ve tmě ještě s jedním řidičem málem skončili v sobě...
Avatar - Special-line
15. 11. 2011 19:50
Re: šašci
Tak při jízdě když vše svítí je to ok, ale tohle pomůže i při odstavení (jako že jsou kamiony často odstaveny řekněme zajímavě), atd.
Je to věc názoru, každopádně zákon nezákon, z instalace těchto samolopek těží především samotný dopravce, tím že jsou jeho vozy lépe vidět, příspěvek bezpečnosti to prostě je.