Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Od neděle nemusíme svítit, ale měli bychom (diskuze)

Ladislav Čermák
Diskuze (234)
Něco přes tři měsíce zbývá na naučení svítit celý rok

V neděli ve 2 hodiny ráno nás čeká přechod na letní čas, skok o hodinu vpřed a po rozbřesku také možnost po půlroce opět za jízdy legálně zhasnout. Ovšem pozor, už jen na tři měsíce, protože 1. července tohoto roku nabude účinnosti novela zákona o silničním provozu, která už natrvalo stanoví celodenní povinné svícení celoročně! Proto už nestojí za to měnit zpět svoje návyky a my na vás, společně s Autoklubem České Republiky, apelujeme, abyste v zájmu bezpečnosti už svítit přes den nepřestávali.

Připomínáme, že stále více nových modelů aut je vybaveno takzvanými denními světly, které se aktivují samočinně při zapnutí zapalování, mají nízkou spotřebu, protože místo výkonných halogenových žárovek nebo výbojek v používají jen malé žárovky, případně LED-diody, a také se s nimi neaktivuje vnitřní osvětlení. Řidiči pomáhají výhradně být viděn, nikoliv vidět. Za mořem je tento systém již řadu let zcela běžný, v Evropě je průkopníkem Audi, montující daylights již prakticky do všech svých modelů. Fiaty zase jako jedny z mála tradičně zhášejí kompletní osvětlení vytažením klíčku ze spínací skříňky, proto jejich majitelé mohou nechat spínač světel trvale sepnutý.

My ostatní, daylights nemaje, to zvládneme i bez nich. Těch několik decilitrů paliva navíc za vyšší bezpečnost rozhodně stojí - statistiky hovoří jasnou řečí. A pokud to někdo považuje za zbytečné, ať někdy zapátrá v paměti, zda někdy nepřehlédl nesvítící auto např. proti zapadajícímu slunci nebo za letního dne ve stínu v úzké ulici.

Souhlasíte s povinným trvalým svícením? Diskutujte pod článkem.

Ladislav Čermák
Diskuze (234)
25. 3. 2006 22:43
Re: bez titulku
Když odstavíš na krajnici vozidlo, máš povinnost pustit výstražné blikače, instalovat trojúhelník... proč myslíš, že to tak je? Kolo na silnici vůbec nepatří, dnes může jet na kole jen sebevrah. To svícení je jediná možná alternativa, jak čelit obrovskému nárůstu aut na silnicích a logicky tedy vyššímu riziku havárií. Mě tlumená světla neoslňují, nota bene přes den...
25. 3. 2006 22:38
Re: Mlhovky
:yes:
25. 3. 2006 22:37
Re: bez titulku
Až ti bude 60, napiš mi jak vidíš... pak to proberem vážně.
25. 3. 2006 13:25
Re: Mlhovky
Nemáš mlhu v hlavě? Když tedy mlhovkama "odklízíš" řidiče v levém pruhu... Jezdit za nezhoršené viditelnost s obrysovými světly a mlhovkami může jen netolerentní člověk:no: A to opomíjím zákonnou úpravu. Koneckonců, víš jak pěkně je vidět na dálková světla? Tak na co přepínat na tlumená, viď? :no: P.S. mlhovky můžeš mít seřízené sebelépe... jejich svítivost není příjemná protijedoucím... proto se užívají jen v mlze... Dříve se prodávala tzv. širokorozptylová světla - ta jsem měl na autě a opravdu svítila do stran a bylo to příjemné... jenomže svítila jen s dálkovými...
25. 3. 2006 13:17
Re: Už bylo na čase...
:-) :yes: