Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odboráři Škody Auto: Růst platů o 2,5 % je nedostatečný

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Odbory mladoboleslavské automobilky Škoda označily dnešní návrhy firmy k nové kolektivní smlouvě za nedostatečné.

Škoda Auto navrhla navýšení platů od 1. dubna o 2,5 procenta při očekávané inflaci tři procenta. Příplatky zaměstnavatel neplánuje zvyšovat, což v důsledku povede ke snížení platů, uvedl dnes předseda odborů Jaroslav Povšík na webových stránkách svazu KOVO.

Při dnešním druhém kole vyjednávání o novém znění kolektivní smlouvy informovala společnost o rámcových ekonomických podmínkách pro letošní rok, uvedli odboráři. Pro jednání o mzdách platných od dubna firma odhaduje inflaci tři procenta, platy navrhuje zvýšit o 2,5 procenta, příplatky i příspěvky na penzijní připojištění ponechat bez navýšení.

Odbory označily návrh firmy za vstupní a nedostatečný. Již podle dřívějších vyjádření jsou odboráři v Mladé Boleslavi, Vrchlabí i v Kvasinách připraveni tvrdě vyjednávat. Odbory požadují hlavně růst tarifu a na něj vázané složky mzdy, jako je osobní ohodnocení či zaručený bonus, i penzijního připojištění. Zatím byla dvě jednací kola, další je naplánováno na čtvrtek 9. února.

Jak uvedla firma v oficiálním vyjádření na začátku února, vedení si velmi váží pracovního nasazení svých zaměstnanců. Snahou vedení firmy proto bude uzavřít dohodu, která bude pro zaměstnance motivující a značce umožní další rozvoj a konkurenceschopnost. Detaily kolektivního vyjednávání nebude společnost Škoda Auto komentovat, uvedl mluvčí Jozef Baláž.

Podle kolektivní smlouvy podepsané v dubnu 2011 se zaměstnancům zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta. Zároveň vzrostly jednorázové platby. Průměrná mzda ve Škodě byla v roce 2010 podle odborářů 32.000 Kč. Průměrný dělnický plat byl 28.000 Kč, Škoda Auto uvádí 27.000 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
9. 2. 2012 15:33
Re: Navýšení platů.
Souhlas - člověka potěší, když sem někdo napíše názor, kterej ukazuje, že zdravej selskej rozum ještě někteří jedinci mají a umí ho užívat.... :yes:
9. 2. 2012 13:50
Re: bezesporu
:yes: Potvrzuji.
9. 2. 2012 01:36
Navýšení platů.
Tohle mi připomíná situaci, kdy o své budoucnosti rozhodovali piloti ČSA. Jak jim národ spílal a nadával do nenažranců; jak si můžou dovolit bojovat za své statisícové platy....

Je taková doba, kdy má každý zaměstnanec právo žádat takovou výši platu, jakou považuje za adekvátní tomu, jakou práci odvede a zaměstnavatel má právo mu přiřknout plat dle svého uvážení.

Ten, kdo nadává a závidí někomu vyšší plat, je blb, protože je neschopný sám si zajistit práci s platem podle svých představ.
A za blbce platí i manažeři firem, kteří podlehnou a přistoupí na mzdové náklady, které snižují zisk firmy.
Normální záležitost "poptávky a nabídky".

Pro upřesnění: jsem zaměstnanec/dělník. Dle mého beru málo (ač mám plat dost nad republikovým průměrem) a každý rok chci přidat. Tím vedu bitvu se zaměstnavatelem, kterou jednou vyhrajeme my zaměstnanci, jednou zaměstnavatel. A až narazím na práci, kde bych dostal víc, okamžitě ji přijmu....
8. 2. 2012 22:48
Odbory vždy přinášely pokrok
- nebýt miliard prostávkovaných hodin třeba v Německu, tak by tam rozhodně nebyla taková životní úroveň - a že by německé automobilky nebyly úspěšné, to se také říct nedá...odbory :yes:
8. 2. 2012 22:09
Re: komunisti
A to s těmi odbory souvisí jak? Je to asi stejné, jako kdyzž ti tebou tak nenávidění komunisté házeli do jednoho pytle demokraty, fašisty a třeba i věřící....