Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odbory a vedení Škody Auto se dohodly na zvýšení mezd

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Odboráři při minulých jednáních požadovali růst tarifních mezd o sedm procent, automobilka jim nabízela nárůst o 3,5 procenta.

Odboráři a vedení Škody Auto se dohodli na růstu mezd v automobilce. Detaily dohody ale zatím tají. Kolektivní smlouva je před podpisem, řekl dnes ČTK předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Z pohledu odborů jde podle něj o velmi dobrý výsledek. Mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler ČTK řekl, že firma zatím nebude výsledky vyjednávání komentovat.

Odboráři při minulých jednáních požadovali růst tarifních mezd o sedm procent, automobilka jim nabízela nárůst o 3,5 procenta. Středula se nechtěl k detailům dohody vyjadřovat. "Zkusím to říci pouze tak, že jakmile skončí hospodářský rok 2011 - a bude-li úspěšný - tak se někteří zaměstnanci mohou velmi přiblížit dvoucifernému nárůstu," uvedl. V loňském roce se obě strany dohodly na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta.

Dohodu podle Středuly odbory a vedení automobilky uzavřely již ve středu, dnes ale ještě musela projít schvalovacím procesem na obou stranách. "Nejdříve to muselo projít příslušnými orgány všech subjektů, ať už je to představenstvo společnosti nebo jednotlivé odborové organizace, protože na uzavření kolektivní smlouvy musí být dohoda," podotkl odborář.

Zástupci odborových organizací dnes dohodu projednávali se zaměstnanci. Zasedaly také jednotlivé výbory odborových organizací, které její obsah potvrdily. "Myslím si, že nejlepší zpráva, která může být dána jak českému hospodářství, tak subdodavatelským firmám, je, že mezi firmou a odbory byl uzavřen sociální smír," prohlásil Středula.

V automobilce pracovalo k letošnímu 1. lednu 23.558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců byla loni 32.000 korun, průměrný dělnický plat činil 28.200 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - Typhoon
1. 4. 2011 17:11
Re: Kluci odborářský....
Nějak jsem nepochopil Tvůj příspěvek. Asi to byl jen tak obecný blábol, viď?
Avatar - Krispos
1. 4. 2011 11:23
Re: Kluci odborářský....
Nevím, ale dělal jsem u jednoho molochu, byť v jiném odvětví, a odbory tam byly proto, aby šly zaměstnavateli na ruku. O práva zaměstnanců se z těch levičáků nikdo nestaral a placení za to byli dobře... a tak je to dneska všude. Lékaři v době růstu za Sobotky nestávkovali, bo levicové odbory nepodrazí levicovou vládu. Odbory ve Škodovce hrozí každý rok prstíčkem, aby vykázaly činnost, ale nejpozději na konci března se domluví... Předák odborů je dneska slušná trafika, takový člověk je defacto nevyhoditelný a role odborů se změnila v čistě politickou, nikoli sociální či dokonce hájící zájmy zaměstnanců.
Avatar - T613
1. 4. 2011 11:18
Re: Kluci odborářský....
krisposi, ty jsi snad na světě první den..
Avatar - Krispos
1. 4. 2011 10:31
Kluci odborářský....
.... poslouchali ste tatíka, když říkal, že chce vyšší produktivitu, aby mohla Škoda nadále vyrábět v Česku? To chce začít skutečně pracovat a nehrát si na jižní Taliány, nebo se na Vás v Německu vykašlou a přestěhujou továrnu na východ. A včíl dumaj, co na pracáku...
31. 3. 2011 22:34
Ale, to je překvapení
No, každoroční folklór - sedm dní uplynulo, je konec března a ejhle, ze slepé uličky se cestička našla (či spíše silnice) a smlouva je hotová. Vždyt to takhle je vždycky, to si někdo myslel, že se v termínu nedohodnou a snad od prvního dubna skončej a (zaměstnanci) půjdou domů?

Spíš jsem zvědav, jak to probíhá v Nošovicích, zprávy o průběhu jednání tam by byly mnohem zajímavější.