Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ODS chce zrušit zavedení mýtného pro osobní automobily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Poslanci budou projednávat předlohu, která by ze zákona o pozemních komunikacích odstranila možnost zavést elektronické mýtné i pro osobní automobily.

Podle nynějšího znění normy by měly být zavedeny elektronické viněty pro osobní vozidla od roku 2016. Skupina poslanců ODS však v novele navrhla příslušná ustanovení zákona vyškrtnout. Řidiči osobních vozů by tak stále museli mít pro jízdu po vybraných silnicích papírovou dálniční známku.

Elektronické viněty pro osobní vozy měly být zavedeny už od roku 2011. Odborníci ale tomuto systému, který by v budoucnu umožňoval placení mýtného i podle ujetých kilometrů, vyčítali finanční nákladnost. Provoz měl podle tehdejších odhadů ročně vyjít asi na 1,6 miliardy korun. Účinnost příslušných ustanovení zákonodárci odložili o pět let.

Občanští demokraté novelu zdůvodňují kromě ekonomické náročnosti elektronických vinět i tím, že osobní vozy by podle nich pod výkonové mýto spadat neměly. Proti zavedení tohoto systému pro osobní automobily se už dříve vyslovil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Vládní programové prohlášení takový plán nezmiňuje a není to ani záměrem ministerstva dopravy, uvedl v březnu ministr.

ODS chce novelou taky dát obcím pravomoc zakázat vjezd kamionů na silnice nižších tříd, pokud by mohly jet po jiné vhodné trase. Zákaz by neplatil, pokud by těžké nákladní vozidlo jelo po takové silnici do místa nakládky nebo vykládky, servisu či sídla provozovny dopravce.

Umístění příslušné zákazové značky by musela schválit policie. Souhlas by podle novely musela vydat, pokud by zákaz vjezdu kamionů neohrozil bezpečnost nebo plynulost provozu na silnicích. Jde podle občanských demokratů například o situaci, kdy by zákaz v obci zrušil dočasnou objížďku hlavního tahu.

Předloha nyní zamíří k posouzení vládě. Rozhodnou o ní zákonodárci na některé z příštích schůzí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
29. 4. 2014 07:35
Re: Řeší jen problémy,
Zajímavé je, že třeba pro autobusy to prý Německo dělá tak, že autobus na celnici nafasuje kartičku, při výjezdu ji odevzdá a zaplatí. Jestli jel po dálnici nebo po poli, to mu nikdo nekontroluje (leda by mu z podvozku padala ornice, to by možná Němcům vadilo).
29. 4. 2014 07:32
Re: Řeší jen problémy,
Z mého pohledu má mnohem horší pověst třeba KSČM, ovšem tohle je otázka prostředí, ve kterém se pisatel pohybuje.
26. 4. 2014 18:11
Re: Řeší jen problémy,
Zpoplatneni prujezdu CR bez ohledu na pouzitou silnici nebylo mozne, byt by bylo zcela nejjednodussi. Pak by jste totiz nepotreboval ani to GPS mereni, stacilo by odecist krabicky s najezdem pri vjezdu a vyjezdu ze zeme, coz lze jen na nekolika vybranych silnicnich prechodech, ktere lze ohlidat za par korun. Jenze pak by firmam jako Kapsch utekl mnohamiliardovy celoevropsky business, tak nas milovany Brusel (jiste zcela zdarma) zaridil, ze se zcela nelogicky budou zpoplatnovat jen nektere typy silnic.
26. 4. 2014 16:00
Re: Řeší jen problémy,
No jo to víte tady za všechno může ODS a prezident Havel. V zásadě se mýtnému nebráním, i když pro osobní auta považuji známku za ideální řešení.
26. 4. 2014 12:16
Re: Řeší jen problémy,
Nebylo výběrové řízení otázkou roku 2005, kdy vládla koalice v čele s ČSSD? A pokud vím, žádný dodavatel satelitního systému se nepřihlásil, protože jim neseděly podmínky. Také bych dával přednost satelitnímu řešení právě pro možnost zpoplatnit každou silnici a demotivovat tak snahy objíždět dálnice a zatěžovat silnice nižších tříd.