Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odtáhli vám auto? Musí ho vrátit zpět!

Diskuze (25)
Když vám správce komunikace při blokovém čistění odtáhne auto, musí ho zase vrátit.

Ústavní soud s konečnou platností potvrdil dřívější verdikt Nejvyššího správního soudu, který řešil otázku odtahů aut při blokovém čistění. Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK), která byla jednou ze stran sporu, už mezitím řeší tyto situace po svém.

Povinnost vracet auta na původní místo s sebou totiž nese výrazné časové ztráty a také dvojnásobení nákladů. V Praze proto silničáři zaparkovaná auta jednoduše ignorují a s čistícími vozy je objedou. Vozovka pod nimi pak zůstává nevyčištěná.

Rozsudek ovšem nebrání správci komunikací účtovat za úkon odtažení a navrácení auta přiměřený poplatek. Ruší se jen drahé poplatky za uskladnění auta na odtahovém parkovišti, které naskakovaly každým dnem o nemalé částky.

Kdo si myslí, že nyní může beztrestně parkovat v oblasti blokového čistění, ten se ale také mýlí. Osvobozením od úhrady odtahu je totiž jen případ, kdy majitel auta nemohl o čistění vědět. Jedná se například o pobyt v zahraničí, které lze doložit pomocí letenek.

Tématu, co dělat při odtahu auta a jak v takových situacích postupovat, se budeme věnovat v samostatném článku.

Diskuse:

Odtáhli vám někdy auto?

Museli jste řešit problémy, například s poškozením auta při odtahu?
Prokázali jste neoprávněný odtah?

Diskuze (25)
29. 11. 2011 14:50
Re: ODTAHOVKA SNŮ
Tedy znovu. V případě, že můžeš prokázat, že jsi o čistění nevěděl, resp. nemohl vědět, jsi z toho "venku". V jakémkoliv jiném případě lze samozřejmě auto odtáhnout i s příslušnými sankcemi.
Vidím, že ti dělá problém chápat psaný text.
29. 11. 2011 14:30
Re: Speciální případ
v spominanom pripade ale nejde o to "KDO" s tym autom tam zaparkoval (a teda sa nejedna o argument typu "osoba blizka"), ale "KEDY" niekto to auto tam zaparkoval. Ci predtym, nez bolo docasnou upravou zakazane parkovanie koli cisteniu ulice, alebo az potom. Teda ci tam v momente umiestnenia znaciek jeho auto uz stalo, alebo tam bolo odstavene az neskor...

Tzv. "objektivna zodpovednost" v tomto pripade nehra rolu. Otazka stoji ci vobec dane vozidlo statim porusilo nejaky predpis, nie kto tam to vozidlo odstavil.
Avatar - saldy
29. 11. 2011 14:29
Tak
je to správně, byť většina tuším si raději pro auto dojde, protože se poplatek za přemístění prodraží. Tady v Ústí tahle sranda už teď stojí 2500,- (při čištění asi bez pokuty) a jako bonus vás může hřát pocit, že jste přispěli ne komunikacím, ale místnímu kmotrovi, kterej zde odtahovku vesele provozuje.
29. 11. 2011 14:26
Re: Speciální případ
V pripade prenosneho dopravneho znacenia by mu odhatovka dokazala priestupok ak by odfotila danu ulicu v case, ked na nu znacenie umiestnili, a vozidlo tam este nebolo! Ak tam vozidlo bolo v case ked tam umiestnili znacenie, ziadneho priestupku sa vodic nedopustil. Predpokladam, ze tam dali znacky "zakaz zastavenia". No a od okamihu ked prenosne znacenie vstupilo do platnosti (umiestnenim) tam predsa vodic nezastavil, pretoze tam zastavil uz predtym. A ziadna legislativna uprava nemoze platit retrospektivne (smerom do minulosti).

Vodic nemusi dokazovat, ze tam v tom okamihu este nebolo zakazane parkovanie. Naopak, spravny organ sa musi snazit dokazat ze v case ked tam to znacenie umiestnili tam este nestal, teda musel zastavit neskor, az v dobe ked uz platilo. Tomu sa vravi "prezumpcia neviny".

Nuz, niekto tu naozaj ma slabe pravne povedomie. Ale to nic, prave take ovce sa najlepsie zdieraju. Alebo ako sa vravi, radost vladnut takym obcanom!
29. 11. 2011 13:00
Re: ODTAHOVKA SNŮ
A jak to děláte na tvém pracovišti, také před příchodem uklízečky odnášíte stoly do sklepa?