Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odtahování aut zákonodárců nebude možné, rozhodla Sněmovna

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Poslanci podpořili návrh Stanislava Humla, který má ztížit odtahování aut policií. Zároveň však znemožní odtahování aut senátorů.

Sněmovna při schvalování novely silničního zákona přijala pozměňovací návrh poslance ČSSD Stanislava Humla, který má ztížit odtahování aut policií. V praxi ale znemožní odtahování aut poslanců a senátorů. Humlův návrh podpořilo 63 poslanců, hlavně sociálních demokratů a komunistů, ale i z TOP 09, Úsvitu a ANO. Celý zákon, který měl původně řešit hlavně postihování zahraničních řidičů, poslanci také schválili a odeslali do Senátu.

Humlův návrh se netýká jen vozidel zákonodárců, ale všech motoristů. Podle něj by policie mohla ze zón placeného stání odtahovat auta jen v případě, kdy na ně nejprve nasadila botičku a motorista do 24 hodin nepožádal o její odstranění. Vozidlům poslanců, senátorů či například hasičů ale zákon zakazuje botičku nasadit.

Zákony o státní i obecní policii uvádějí, že policista nebo strážník nesmí botičku nasadit na vozidlo, které je "viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, požární ochrany, vozidlo určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv". Takové automobily by tedy nemohly být ani odtaženy.

Humlův návrh kritizovali zejména poslanci ODS. Například pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) o něm řekl, že by přinesl takové problémy, že se jím poslanci budou muset za půl roku zabývat znova.

Poslanci Humlův návrh vložili do stejné novely, do níž chtěl už v květnu sněmovní hospodářský výbor vložit úpravu, která by policii znemožnila odtahovat vozidla poslanců a zákonodárců. Výbor ale posléze od tohoto návrhu ustoupil.

Další Humlovy návrhy už poslanci neschválili. Šlo například o možnost zahlazovat v bodovém systému delikty starší tří let.

Cílem schválené novely je ztížit zahraničním řidičům možnost vyhnout se trestu za dopravní přestupky spáchané v tuzemsku. Počítá s tím, že cizinec bude muset obdržet informace o svých proviněních proti pravidlům dopravy v ČR ve svém rodném jazyce. Informační formulář bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Povinnost podávat informace o majiteli vozidla by se měla týkat pouze taxativně vymezených, zejména nejzávažnějších protiprávních deliktů. Jde například o překročení povolené rychlosti, telefonování za jízdy, nezastavení auta na patřičný signál nebo jízdu pod vlivem alkoholu či drog.

Novela má změnit současný stav, kdy nelze majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle registrační značky. Cizinci totiž zatím nemusí na české výzvy a žádosti odpovídat. Valná většina přestupků tak zůstává bez potrestání.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - twistedTSD
24. 6. 2014 23:46
Ostuda
Co víc k tomu dodat? Snad radši nic. Každopádně mě pobavilo tohle [odkaz] Obětaví soudruzi bojující za práva lidu - a hle - stále stejná špína přihřívající si vlastní polívčičku...Proč mě to ani trochu nepřekvapuje?
Avatar - Stejsn
24. 6. 2014 19:23
Komunistickej esenbák
se fakt nezapře :no:
24. 6. 2014 10:07
Re: Všichni jsme si rovni,
Kdyby parkovali tak, jako musi vsichni ostatni, tak by nemuseli resit už dva tydny takovouhle p******u a mohli resit něco uzitecnejsiho.
Avatar - Starfighter
24. 6. 2014 08:41
VUML
Koukám, že soudruhova z prstu vycucaná historka, jak byla odtažena sanitka u zásahu, rychle vzala za své >:-[] :no:

PS: Pište si ta jména [odkaz]
24. 6. 2014 01:30
Všichni jsme si rovni,
ale někteří jsou si rovnější... Papaláši se snaží situovat do pozice nadlidí v každém režimu. Možná by to mohli udělat jednodušší - prostě dat do zákona, že viditelně drahá auta můžou stát všude a policajti si jich nesmí všímat. Povolena bude pouze buderace "chudáků". Stejně to tak už neoficiálně funguje - "whitelisty" s vybranými papalášskými značkami co nafasovala městská jsou poměrně známá věc.