Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ogier si splnil sen: Ze závoďáku WRC přesedl do F1. Jak se mu dařilo?

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Francouzský závodník rallye už jako malý toužil po zkušenosti s monopostem Formule 1. Ve věku 33 let si díky Red Bullu tento dětský sen splnil.

Sébastien Ogier je současnou hvězdou WRC scény. Od roku 2013 nenašel v šampionátu přemožitele, posbíral 40 celkových vítězství a 493 triumfů v etapách. Závodník vždy snil o úspěších v motorsportu, avšak v trochu jiném odvětí – od útlého věku byl velkým příznivcem F1.

„Už jako malý jsem sledoval v akci Sennu. Byl to můj idol, takže jsem samozřejmě toužil si něco takového jednou vyzkoušet,“ popsal Ogier. „Aby se pilot zabavil, musí jezdit rychle. A Formule 1 je to nejrychlejší, co můžete řídit. Každý jezdec chce tuhle zkušenost zažít.“

A Ogier ji zažil. Příležitost mu zprostředkovala společnost Red Bull, která jej sponzoruje při jeho úspěšném tažení v rallye. Jízda proběhla na rakouském Red Bull Ringu, který výrobci energetických nápojů patří. Francouz usedl do monopost RB7 z roku 2011, tedy vozu, se kterým Sebastian Vettel ovládl celou sezonu a dojel si pro druhý mistrovský titul.

Během akce doprovázel Ogiera britský závodník David Coulthard, který u Red Bullu v závěru své kariéry působil a nyní se F1 věnuje coby reportér.„Bylo to neskutečné. Ohromný rozdíl oproti vozům, se kterými jsem už jezdil. Auto je opravdu rychlé, ale zároveň se v něm cítíte pohodlně,“ řekl úřadující šampion rallye, jenž s monopostem urazil více než sto kilometrů.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)