Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetá Škoda Yeti: Český recept na úspěšné SUV

Tomáš Dusil
Diskuze (58)
V roce 2005 jako studie, o čtyři roky později přetavená v realitu. První české SUV slavilo a stále slaví prodejní úspěchy. A má proč. Je to totiž veskrze povedený vůz, nějaké slabiny ale i tak má.


Úvod, video


Koncern Volkswagen je již léta pověstný sdílením technických komponentů napříč jednotlivými značkami a modely. Že se pod krásně kulatými tvary Audi TT ukrývá technika plebejského golfu, by asi nikdo nehádal, občas ale německý koncern překvapí. Tak je tomu i v případě Škody Yeti. Vzhledem k tomu, že Volkswagen v době jejího uvedení již vyráběl podobné kompaktní SUV, skoro se nabízí úsloví, že je to jen tiguan s okřídleným šípem na masce chladiče a jiným interiérem.

Tak tomu ale vůbec není. Zatímco první Tiguan kombinuje techniku z golfu 5. generace a Volkswagenu Passat B6, Yeti využívá technický základ z druhé generace Octavie, z níž pocházejí přední asi dvě třetiny platformy a zadní část je převzata z golfu 5. generace s pohonem 4Motion. Nechybějí ani zcela svébytné komponenty, k nimž patří přední podběhy s výztuhou a dále mohutná příčka oddělující kabinu od motorového prostoru a spojující karoserii zhruba v místě sloupků A.

Yeti platí za kvalitní vůz. Vzhledem k tomu trochu překvapuje, že se mnozí majitelé setkali dokonce s povrchovou korozí karoserie a to už po několika letech. Obvykle se hnědý mor vyskytoval na prazích a také na dveřích pod ochrannou lištou.

Video se připravuje ...

Neplave vám záď?

Jedním z důvodů úspěchu vozu jsou jeho jízdní vlastnosti. Ne Yeti skutečně nejezdí zatáčky jako Octavia RS, a už vůbec ne jako Golf GTI, avšak řídí se neobyčejně příjemně. Pokud zůstaneme u kategorie SUV, pak se jedná o jednoho z nejlépe jezdících zástupců.

Na rozdíl od soudobé octavie není ještě yeti produktem mnohdy nemístného šetření. Když zůstaneme u šasi, vzadu najdete vždy poctivou víceprvkovou nápravu. Zajímavé je, že trojice příčných ramen doplněných o jedno podélné na každé straně je shodná jak pro verzi s pohonem předních kol, tak i pro čtyřkolku. Vše je převzato z druhé generace Octavie, naopak těhlice vycházejí z těch, použitých u Passatu B6. Díky nim má vůz rozchod zadních kol větší o 30 mm, jsou nicméně ve dvou verzích ke každému pohonu.

Podvozek Škody Yeti platí za veskrze odolný. Třeba na přední nápravě vykazují vůle spíše silentbloky než čepy ramen. Vše je měnitelné samostatně a jednotlivé součástky dodává i samotná automobilka. Pokud se vám zdá, že záď vozu při jízdě po výmolech plave ze strany na stranu, pak bude možná příčina ve spodních příčných ramenech zadní nápravy. Docházelo u nich k situaci, kdy se guma doslova oddělila od pouzdra, od léta 2009 jsou však k dispozici modifikovaná ramena, respektive jejich uložení, přičemž zákazníkům, kteří si na jízdní vlastnosti stěžovali, měnila Škoda uložení v rámci garance. Ramena koupíte rovněž v druhovýrobě, ovšem je otázkou, zda to nejsou ještě ta původní vrtošivá. Proto bychom raději zvolili pořízení u autorizovaných prodejců náhradních dílů.

Problémy ovšem byly také s horními příčnými rameny. Mají výrazně zahnutý tvar a jejich silentbloky se pro změnu vymačkávaly. Náprava přišla koncem května 2012 - od té doby je k dispozici řešení v podobě upravených uložení ramen.

Zprvu starší motory

Zájemci o ojetou Škodu Yeti hledají zejména kusy se vznětovými motory. Od samého začátku byl v nabídce pouze dvoulitr TDI, zato však hned ve třech výkonových verzích. Pro kupujícího je důležité, že nejméně výkonná varianta s 81 kW označená CFHA je od začátku zástupcem modernizované řady těchto motorů.

To obě výkonnější verze byly zpočátku zástupci původní řady splňující Euro 4. Motor se 103 kW má kód CBDB, výkonnější se 125 kW pak CEGA. Novější vydání těchto čtyřválců nabízí úplně stejné parametry a prodělalo také některé technické změny. Třeba vstřikovače piezo Common-rail Bosch ustoupily spolehlivějším a také levnějším solenoidů. Dále chybějí stavitelné vířivé klapky v sání a pohon olejového čerpadla je řešen ozubeným řemenem namísto dříve používaného řetězu. „Piezo common-rail vyžaduje k delšímu přežití tankování kvalitní nafty,“ říká Petr Petřík, zkušený „servisák“ vozů koncernu VW z pražské Malé Chuchli. „Levnější solenoidový vstřikovač u nás vyjde na zhruba 7.200 korun, draží piezo asi na 9.000 korun,“ dodává Petřík.

Novější motory jsou označeny CFHC (103 kW), respektive CFJA (125 kW). Žádný z motorů 2.0 TDI ve Škodě Yeti nepoužívá modul s vyvažovacími hřídeli AGW, jakkoliv již v této době nebyl zdrojem problémů, naopak všechny mají částicový filtr. U motorů Euro 5 je vcelku s tělesem katalyzátoru, a coby originální díl vyjde na zhruba 45.000 korun. Nápadně často ale neselhává, což je dobrá zpráva.

Od roku 2010 je v nabídce také šestnáctistovka TDI se 77 kW. Je technicky v zásadě podobná novější generaci dvoulitrů, což platí také o sdílení problémů. Do roku 2013 se bohužel šestnáctistovka TDI pojila pouze s úspornou verzí GreenLine, a té se raději vyhněte. Za všechny rébusy zmíníme závadu systému recirkulace výfukových plynů EGR. „Skládá se z chladiče a dvojice klapek. Ta, co vpouští výfukové plyny přes chladič je ovládána pneumaticky, hlavní klapka, která řídí přepouštění výfukových plynů zpět do sání, zase elektromotoricky,“ vysvětluje Petřík. Je to právě elektronika hlavní klapky, která často selhává. Jádro problému spočívá v takzvané rohatce klapky, která se časem zadře a to následně vyústí ve spálení elektroniky, či přesněji krokového motorku, který klapku ovládá.

Dvě verze od modernizace

Yeti v původním vydání vydržel ve výrobě do léta 2013, kdy prošel modernizací. Navenek poznáte inovované vozy podle nové přední části. Namísto dřívějšího děleného hlavního světlometu na hranatý a kulatý jsou u novější verze přední lampy vcelku. Je to trochu škoda, neboť tenhle prvek dodával Škodě Yeti velice osobitý a s jiným autem vlastně nezaměnitelný výraz. Z technologického hlediska je ovšem novější řešení výhodnější. Současně s tím vůz dostal také bi-xenony s diodovým denním svícením.

V rámci modernizace také došlo k rozdělení modelu na dvě odlišné verze. Na jakousi základní, spíše silniční s prostým pojmenováním Yeti, a na mnohem offroadovější a drsněji vypadající variantu Yeti Outdoor. Rozdíly mezi oběma variantami však byly také technické. Od zvýšené světlé výšky až po dodatečnou ochranu podvozku u Outdooru.

Když už jsme u techniky, v rámci modelové péče došlo k nahrazení elektrohydraulické spojky Haldex 4. generace modernější pátou, jež se obejde bez zásobníku tlaku pracovní hydraulické kapaliny. A nakonec od roku 2015 má Yeti kompletně nové pohonné jednotky splňující Euro 6. S nimi se však v současnosti setkáte tak nanejvýš v roli dřívějších předváděcích vozů v autosalonech Škody Auto, případně ve firemním programu prověřených vozů Škoda Plus.

Jak šel čas

2009: V létě představení vozu. Zážehové motory 1.2 TSI, 1.8 TSI, druhý jmenovaný výhradně s pohonem všech kol. Naopak 1.2 TSI vždy pouze s předním pohonem, ale s možností sedmistupňového DSG. A dále motor 2.0 TDI ve třech výkonových verzích. Varianty se 103 kW a 125 kW vždy 4x4, verze s 81 kW s pohonem předních nebo všech kol. Později motor 1.4 TSI s 90 kW s předním pohonem a taktéž alternativně s DSG se sedmi převody.

2010: Na jaře převodovka DSG také pro 2.0 TDI. Nový motor 1.6 TDI zatím jen ve verzi GreenLine o výkonu 77 kW.

2011: Úsporný paket Greentec zahrnující pneumatiky s nízkým valivým odporem a další změny.

2013: Převodovka DSG také pro motor 2.0 TDI 125 kW a 4x4. V létě modernizace vozu. Nová přední část, jednodílné světlomety s bi-xenony a diodovým denním svícením. Dvě verze vozu: městský Yeti a offroadovější Yeti Outdoor. Motor 1.6 TDI také pro klasickou verzi, alternativně s DSG (dosud jen v GreenLine). Lamelová spojka Haldex 4. generace nahrazena modernější pátou generací.

2015: Nové pohonné jednotky z řady EA211 (zážehové 1.2 a 1.4 TSI), respektive EA211 (1.8 TSI 3. generace). Vznětové 2.0 TDI z řady EA288. Všechny motory plní Euro 6.

2016: Vůz je stále ve výrobě. S motory 1.2 TSI (81 kW), 1.4 TSI (92 resp. 110 kW) a 2.0 TDI (81 nebo 110 kW).

Názor odborníka: Patrik Spurný, manažer marketingu Auto ESA

Škoda Yeti, vyráběna v Kvasinách od roku 2009, byla odpovědí Škody na stoupající poptávku po vozech SUV. Díky příznivější ceně, než za kterou byl nabízen konkurenční Volkswagen Tiguan, si získal Yeti mnoho příznivců. Již dva roky po uvedení na trh bylo vyrobeno sto tisíc kusů tohoto vozu. Omlazovací kúrou prošel Yeti v roce 2013. V autobazarech patří Yeti k velmi oblíbeným ojetinám a to především díky své variabilitě, oblibu si ale získal i u mladší generace, která hledá vůz s vyšší světlou výškou a prostorným zavazadelníkem. Velký zájem je především o vozy s naftovými agregáty a pohonem obou náprav, ale ani vozy s benzínovými motory TSI nezůstávají na okraji zájmu a kupují je především ti, kteří hledají vůz primárně využívaný v městském provozu. Díky malým převisům a velmi dobrému výhledu z kabiny je Yeti v městském provozu velmi dobře ovladatelný. Jde rovněž o první sériově vyráběný vůz Škoda s parkovací kamerou. Mezi hlavní konkurenty patří koncernový Volkswagen Tiguan, z ostatních značek pak jako alternativu volí zákazníci především levnou Dacii Duster nebo Nissan Qashqai.

Technika


Svítí slunce, otevři střechu… tedy pokud to půjde.

Atraktivní příplatkovou položkou byla a je u Yeti panoramatická prosklená střecha. Na rozdíl od celé řady jiných, třeba i dražší automobilů (kupříkladu Audi Q5), ji lze rovněž otevřít ve dvou polohách. Umožňuje to pohyblivá přední část prosklené střechy, kterou lze buď odsunout nad zadní pevnou část, nebo pouze zvednout zadní hranu, což oceníte třeba při jízdě po dálnici.

Pokud si vyhlédnete ojetý Yeti s tímto atraktivním doplňkem, doporučujeme střechu důkladně vyzkoušet. Snad vinou kroucení rámu občas docházelo k zatuhávání pohyblivé části ve vodítkách kovového rámu, vsazeného mezi střešní oblouky. Že s vrtošivou panoramatickou střechou Škoda trochu bojovala, dokazují celkem čtyři modifikace zmíněného rámu. Ta poslední, snad již fungující k plné spokojenosti uživatelů, je k dispozici od přelomu dubna a května 2013.

Motory

1.2 TSI 8V/77 kW Původní kontroverzní 1.2 TSI prodělala poslední modifikace rozvodů ve druhé polovině června 2011. Do té doby za předpokladu, že rozvody nebyly vyměněny za upravené, jde o rizikovou koupi. Bohužel i motory s poslední verzí rozvodů údajně občas zarachotí, zejména při změněně oleje a prvním natočení motoru po nalití nové náplně.

1.4 TSI/90 kW V Yeti byl spojený pouze s pohonem předních kol. I tady občas zlobí řetězy. Neparkujte z kopce jen se zařazeným převodem. To se pak řetěz vytahuje. Od roku 2012 by již rozvody zlobit neměly. Výměna stojí asi 10.000 korun.

1.8 TSI/118 kW Jízdně skvělý motor. Tichý i zásluhou dvojice vyvažovacích hřídelů, navíc se vždy pojící s pohonem všech kol. Žel až do podzimu 2011 jej často trápila vysoká spotřeba oleje. Příčinou jsou nezvykle provedené pístní kroužky. Mění se nejen ty, nýbrž i písty, neboť nové kroužky vyžadují odlišnou drážku. A jelikož mají modifikované písty také jiný průměr čepu, mění se spolu s ojnicemi. A to může být hodně drahé.

1.6 TDI/77 kW Solidní základ. K dispozici byl pouze ve verzi pro Euro 5, avšak až do roku 2013 jen ve spojení s úspornou variantou GreenLine. Ta má na rozdíl od běžné 1.6 TDI piezo vstřikovače Common-railu, které jsou dost choulostivé. Běžná varianta od roku 2013 je mnohem lepší.

2.0 TDI/81/103/125 kW Do roku 2010 poháněla Yeti starší řada tohoto motoru s výjimkou 81kilowattové verze. Ta byla od začátku novější od samotného začátku. Motor je to spolehlivý a odolný, verze pro Euro 5 dostala místo vrtošivých piezo vstřikovačů Common-railu spolehlivější solenoidy, které jsou méně citlivé na jakost nafty.

Servisní rady

Olej měňte podle ukazatele do nájezdu 100.000 km. Od tohoto proběhu dále pak po ujetí maximálně 20.000 km nebo po dvou letech. Olej musí plnit příslušnou normu VW. U Haldex spojky se olej mění po ujetí 60.000 km včetně čističe, totéž se týká dvouspojkových převodovek DSG.

Vznětové motory používají ozubený řemenem s intervalem výměny běžně 120.000 km (může se ale lišit v závislosti na čísle VIN vozu). Zážehové motory mají řetěz, přesto jej doporučujeme měnit.

Závady a problémy

Selhávající rozvody: Motor 1.2 TSI do června 2011, motor 1.4 TSI do roku 2012. Občas i 1.8 TSI. Výměna vyjde na cca 8.000 až 10.000 korun.

Volné silentbloky příčných ramen zadní nápravy: Vůle ve spodním příčném rameni způsobovala plavání zádi. Upravená ramena od léta roku 2009. Vůle v uložení horního příčného ramene znamená nesouměrné sjíždění okrajů pneumatik zadních kol. Modifikace ramen: jaro 2012.

Vadné otevírání panoramatické střechy, její váznutí: Na vině je rám střechy. V průběhu života vozu čtyřikrát modifikován. Od jara 2013 by to již měl být bez problémů.

Svítící kontrolky ABS: Vadná řídicí jednotka systému ATE MK60. Do roku 2012.

Svítí kontrolky ABS, ESP, TPMS, servořízení, chladicí kapalina, parkovací brza: Důvodem je závada na posilovači řízení. O ledna 2011 k dispozici upravená verze jednotky EPS.

Klimatizace málo chladí: Příčinou může být vůle mezi hnacím hřídelem kompresoru a jeho řemenicí.

Selhávající EGR ventil: Motory TDI pro Euro 5. Popis viz text.

Povrchová koroze karoserie: Může se objevit na prazích a také dveřích pod boční lištou.

Test


Škoda Yeti 1.2 TSI, 35.000 km, rok výroby 2014, cena 335.000 Kč

Jak už jsme předeslali v úvodu, Yeti patří mezi nejlépe jezdící SUV. A to můžeme směle prohlásit i také o ojetině. Přesto exemplář, který jsme měli zapůjčený, byl starý pouhé dva roky. Během nich stihnul ujet jen 35.000 km.

Pod kapotou trůnil nejmenší motor, jímž je 1.2 TSI ještě v osmiventilové verzi s rozvodovým řetězem. Vzhledem k roku výroby by měl být již bezproblémový. První majitel požadoval sedmistupňovou převodovku DSG s označením DQ200, při takto malém nájezdu bychom si ji klidně vybrali a ani bychom se nebáli problémů s opotřebovanými spojkami. Ty zde dodává firma LuK a na rozdíl od starší a mohutněji dimenzované převodovky DQ250 jsou spojky suché. To do jisté míry limituje hodnotu přenášeného točivého momentu, kdy je stropem 250 N.m.  

Kabina Škody Yeti je velice zdařile uspořádaná, jen si musíte zvyknout na vyšší posaz a také sklon sloupku řízení, který je mírně „naplocho“. Vzhledem k pouze přednímu pohonu jsme si nemohli vyzkoušet jednu zajímavost - režim Offroad. Z dřívějších testů „čtyřkolek“ ale víme, že funguje až nečekaně dobře a opravdu řidiči pomáhá. Lze tak sjíždět i prudké svahy mimo zpevněné cesty, aniž se musíte byť jen dotknout brzdového pedálu.

Yeti vyniká neobyčejně tuhou karoserií, což je i zásluhou kolmé zádě. Taková vykazuje logicky vyšší tuhost, než ta s obřím otvorem v ladně splývavé zádi. Malý zadní převis zase znamená velký nájezdový úhel 26,7°, najdou se však i negativa. To největší pocítí všichni, kteří mají v plánu v Yeti přepravovat maximum zavazadel. Kufr je totiž trochu omezený (má jenom 416 litrů včetně prostoru pod podlážkou), nicméně zajímavostí je možnost aretovat mezipodlahu do celkem třech poloh. V základní a mezipoloze je sice objem největší, avšak musíte se obejít bez rezervního kola a spoléhat pouze na lepicí sadu. Pouze je-li dno v nejvyšší pozici, lze mít v autě plnohodnotnou rezervu.

Jízdní vlastnosti Škody Yeti jsou velmi bezpečné. I přes vyšší stavbu se v zatáčkách dobře vede, takže není jinak přehnaně toporná. Tím nejlepším je ovšem tlumení nerovností. Tady se jasně ukazuje, že vůz byl navržen na zdolávání tuzemských, věčně rozbitých silnic. O tom si může některá konkurence nechat jen zdát. Yeti tedy rozhodně ano, jen bychom ale raději zvolili verzi s pohonem všech kol, od roku 2013 realizovaným spojkou Haldex 5. generace. A motor? Zřejmě 1.8 TSI, neboť od modernizace by již měl být bez problémů, nebo obligátní 2.0 TDI.

Škoda Yeti 1.2 TSI - technické údaje
MotorPřeplňovaný zážehový čtyřválec
Zdvihový objem [cm3]1197
Válce/ventily4/8
Největší výkon [kW/min]77/5000
Točivý moment [N.m/min]175/1550-4100
Převodovka7DSG
Max. rychlost [km/h]177
Zrychlení 0-100 km/h [s]11,4
Spotřeba dle ES (město/mimo město/kombinace [l/100 km]7,1/5,4/6,0
Rozměry (d x š x v) [mm]4222 x 1793 x 1691
Rozvor náprav [mm]2578
Pohotovostní hmotnost [kg]1359
Palivová nádrž [l]55

Klady

Vzhled, velký výběr ojetin, dostupný servis, velmi dobré jízdní vlastnosti s důrazem na komfort, pružné pohonné jednotky, nečekaně tuhá karoserie, motor 2.0 TDI/103 a 125 kW může tahat brzděný přívěs až do hmotnosti 2000 kg, přehledná karoserie, pohodlné nastupování, variabilita, množství odkládacích míst v kabině, nízká hlučnost, dobře vyřešený pohon všech kol, od roku 2013 dvě odlišné verze vozu.

Zápory

Vyšší cena, malý zavazadelník, pohon 4x4 se pojí jen s většími motory, zájem zlodějů, stále ohrožená originální navigace Columbus.

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (58)
21. 8. 2016 21:49
K cemu Kodiaq?
Yeti je super a jako SUV ma hodne dobry jmeno. Jsem zvedavej jak uspesnej bude Kodiaq az nastoupi na trh. Ja bych teda jako SUV radsi koupil jetyho a overenyho Yetiho za tretinovou cenu nez tuhle "super" novinku!
15. 8. 2016 19:12
Yeti
myslim, ze je to fajn rodinny auto, ze je to celkem prostorny a cenově dostupny, proto si ho pak muzou rodiny v bazaru v klidu poridit, vetsinou jich tam maji i celkem dost v nabidce...chce to tedy do vetsiho autobazaru.... >:D
14. 8. 2016 23:38
chci ho!
Na Yetiho mam uz celkem dlouho policeno, ale jeste pockam asi na pristi jaro a pak ho vemu na protiucet za aktualni Octavku, trebav Ackach... preci jen cim levnesi porizeni tim lepsi >:-[]
27. 7. 2016 07:22
Yetina
Kamos ma jednu z auto esa a neni moc spokojenej, zere to jak svina.
Avatar - Emel
23. 7. 2016 13:50
Úspěšné
Úspěch je otázka úhlu pohledu... Yeti se prodával stabilně, kolem 60t za rok v Evropě... na top 5 je to ale málo.