Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oldtimer Bohemia Rally 2013: Otestujeme Škodu 1000 MB

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
O víkendu se v okolí Mladé Boleslavi pojede veteránská rally a my budeme u toho. Z muzea vytáhneme závodní Škodu 1000 MB Rally a postavíme se na start mezi ostatní posádky

Více než šedesát historických vozidel od Fordu T mebo Mustangu z 60. let můžete vidět v okolí Mladé Boleslavi, kde se od tohoto čtvrtka do soboty jede Oldtimer Bohemia Rally. A my budeme u toho. Dokonce přímo za volantem závodního vozu. Po tři dny nám bude říkat „pane“ Škoda 1000 MB Rally z roku 1967.

Naše barvy bude hájit posádka ve složení Petr Slováček (Svět motorů) a Ladislav Čermák (Auto Tip). Petr v úterý absolvoval první svezení s autem, které patří depozitáři muzea Škoda Auto. „Vůz byl upraven do současné podoby teprve po revoluci a hned jel australskou rallye. Najdete v něm proto třeba speciální filtry proti písku,“ říká.

Mezi další úpravy vozu patří kotoučové brzdy vpředu s posilovačem ze Škody 120, motor s výkonem 90 koní a pětistupňovou převodovkou pro změnu ze Škody 130. „Vůz se řídí až nepředstavitelně snadno. Zvyknout si je potřeba jen na mdlý náběh brzd a někdy se nechce zapadnout jedničce v převodovce,“ připodobňuje Petr řízení ke starému Porsche 911. Tedy na první kontakt vůz pocitově příliš nebrzdí, nejede a bez posilovače nejde na místě zatáčet. „Ale jakmile se zahřeje a trochu se mu šlape na krk, začne teprve fungovat jak má,“ končí.

Ambice na stupínky vítězů nemáme, ale ostudu snad neuděláme. Reportáž sledujte na stránkách Auto.cz.

Více informací najdete v letáku organizátora.

Čtvrtek – 23. 5. 2013 V průběhu dne projdou vozidla technickou a administrativní přejímkou. Odpoledne oficiální zahájení Oldtimer Bohemia Rally 2012 – FIVA A v areálu Vzdělávacího Centra ŠKODA AUTO Na Karmeli v Mladé Boleslavi. Odpoledne pak posádky odstartují do 1. etapy na Staroměstském náměstí. Povede historickými místy Mladé Boleslavi a okolí. Start i cíl jsou v Mladé Boleslavi.

Pátek – 24. 5. 2013 Start 2. etapy opět na Staroměstském náměstí (MB) s přestávkou ve městě Jilemnice. 3. etapa odstartuje z tohoto města a cíl bude opět v Mladé Boleslavi.

Sobota – 25. 5. 2013 Start 4. etapy opět v Mladé Boleslavi na Staroměstském náměstí, kde bude možné ještě před startem vidět všechna zúčastněná vozidla. Posádky startují v minutových intervalech. Vozidla pojedou od Mladé Boleslavi směrem na zámek Loučeň. Do 5. etapy se startuje na zámku Loučeň s cílem opět v Mladé Boleslavi.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar -
anonym
23. 5. 2013 14:30
Raději Rally Český Krumlov
Doporučil bych během tohoto víkendu raději Rallye Český Krumlov, kde bude účast historiků skutečně famózní. Přijedou tam skutečné soutěžní skvosty – od Lancie Rally 037 přes Renault Alpine, BMW M3 E30, Audi S2 až po legendární Delty HF Integrale. Navíc za volanty těchto vozů usednou skuteční mistři volantu, kteří rozhodně své historické speciály nebudou šetřit.
Avatar - Charger
23. 5. 2013 14:18
1000
Jo, s touhle tisícovkou se jezdí příjemně, i když na 90 koní moc nepůsobí. Hodně štěstí při jízdě, ať se stařence daří :))
23. 5. 2013 13:41
Re: EMBÉČKO
Tak spíš než na palce trpěla tisícovka v této oblasti na praskání celého víka rozdělovače nebo na rozsypané kontakty přerušovače, na praskání palců trpěly hromadně až stovky a stodesítky, které měly rozdělovače oproti MB "vylepšené". Nicméně, pravdu máš, že tisícovka byla na údržbu dost náročná, brzdy stály za prd - všude bubny, čepy nápravy se musely růčo mazat tlakovou maznicí atd., atd., ale přesto byla naše a v tomto konceptu první a originální - její odvozeniny pro další socialistická léta (100, 110,105, 120, 125) už byly snad kromě 110R už jen horší.
23. 5. 2013 08:17
EMBÉČKO
Když koukám na ty útroby embéčka, tetelí se mi srdéčko, tisíckrát jsem vyměňoval klíňák a tisíckrát jsem vyndaval hnědý palec v rozdělovači, který tedy sehnat v mototechně byl kdysi nadlidský úkol. Možná i proto jsme při odchodu do kina vždy palec na parkovišti vymontovali a hřál nás pak celou dobu promítání bijáku v kapse. A tisíckrát jsem čistil pucvolem špínu na rozdělovači. Ještě mám v rukou pocit odporu jednotlivých kabelů při jejich uvolňování... dnes je to třicet nebo snad dokonce tři sta let... neuvěřitelné.

Tak... šťastnou cestu :yes:
Avatar - Ja Prvni 123
23. 5. 2013 07:22
Re: Replika s prvky
to je jen "silueta" = VYPADA to jako tisicovka... Skutecnyho veterana by takhle nikdo nepujcil. Ale jde o tu legraci. A na zablbnuti to nahodou asi bude uplne super auto. ;-)