Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

On-board videoseriál: Když je navigování uměním

David Bureš
Diskuze (2)
Práce navigátorů ve vozech rallye je opravdu namáhavá. Navigátoři nevidí na cestu, protože celou dobu čtou v itineráři a přesto musí pilotovi hlásit, jak má jet.

Spolujezdec z následujícího videa ale svoji práci zvládá s přehledem, nejenže pilotovi nahlas krásnou italštinou říká, co ho na silnici čeká, ale ještě mu občas ukáže, kudy má jet.

Jak vůz pokračuje v rychlostní zkoušce, spolujezdec začíná hovořit stále vzrušenějším hlasem, až doslova křičí. Stále ale zvládá navigovat, když pilot zaváhá, spolujezdec mu ještě rukou ukáže, zda je blížící se zatáčka pravotočivá, nebo levotočivá.

Posádka si pro vítězství v dané rychlostní zkoušce zřejmě nedojela (v jednu chvíli jezdec udělal chybu a dostal smyk), jak je ale v cíli patrné, oba si jízdu užili.

Cenu Michaela Parka pro nejlepšího navigátora ve světovém šampionátu rallye letos získala Ilka Minorová, spolujezdkyně Henninga Solberga. Tato cena vznikla na počest Michaela Parka, někdejšího navigátora Markko Märtina, který zemřel v roce 2005 během nehody na Velšské rallye.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - KubikCv
5. 1. 2012 11:17
Drotár-Bánoci
Doufám,že se v této sérii dočkáme nejlepších hlášek od našich sousedů :yes:
5. 1. 2012 05:59
Pár upřesnění
Napsat že navigátoři nevidí na cestu je opravdu odvážné >:D Navigátor na cestu samozřejmě vidí, i když jen omezeně protože má co nejníž sedačku a většínu času kouká do rozpisu. Ale musí vědět kde se nachází a registrovat cestu i záchytné body okolo tratě. A Ilka se nám vdala, takže se jmenuje Ilka Minor-Petrasko.