Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

On-board videoseriál: Zelené peklo z monopostu Formule 2 (1967)

David Bureš
Diskuze (1)
Severní smyčka Nürburgringu byla v roce 1967 upravena o šikanu Hohenrain. Pekelná však zůstávala dál...

Trojnásobný šampion formule 1 Jackie Stewart kdysi Nürburgring nazval Zeleným peklem. Následující video, které bylo pořízeno v roce 1967, ukazuje proč. Úzká trať, žádné únikové zóny a zeleň jen pár metrů od silnice, takový byl Nürburgring na konci šedesátých let.

Snímek zachycuje dva monoposty Formule 2, které za sebou jedou na této trati. Vedoucím jezdcem je Němec Hubert Hahne, jedoucí za volantem monopostu BMW-Lola T100 poháněným 1,6litrovým čtyřválcem.

O tom, jak náročná byla tehdy jízda na tomto okruhu, dosvědčuje pracné točení volantem pilota z formule vybavené kamerou nebo časté vyrovnávání smyků. Nebezpečné bylo i často se střídající světlo, kterak vozy vjížděly do tmavých lesů a zase z nich vyjížděly zpět na ostré světlo. Sekci před zatáčkou Karussell pak komentátor nazývá hrbolatou jak peklo.

Rok 1967 byl pro Nürburgring důležitý v tom, že před cílovou rovinkou byla tehdy vybudována šikana Hohenrain, díky kterým vozidla zpomalila před vjezdem na pit lane. Díky této šikaně byla dráha prodloužena o 25 metrů.

Hubert Hahne v roce 1967 závod na Nürburgringu nedokončil kvůli závadě na zavěšení svého monopostu Formule 2. Vítězem podniku se tehdy stal Novozélanďan Denny Hulme za volantem Brabhamu.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - DBS
26. 12. 2011 11:01
Okruh
To musely být aspoň tenkrát závody.Vždyť většina trati vypadá jako běžná okreska a ne závodní trať...