Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Astra Cabrio: Bude plátno!

David Bureš
Diskuze (0)
Krátce po představení třídveřové Astry byla zveřejněna první skica nové generace Astry Cabrio.

Hlavní designér značky Opel Mark Adams zveřejnil první nákres nové generace Astry Cabrio, která se podle dřívějších informací začne prodávat v roce 2013. Zatímco předchozí Astra TwinTop používala skládací pevnou střechu, nová generace tohoto kabrioletu se vrátí k tradičnějšímu látkovému soft-topu.

První skica vozu ukazuje, že otevřená Astra bude mít nadále čtveřici sedadel. Příď automobilu s příplatkovými diodami se bude zřejmě podobat třídveřové Astře GTC, řešení zádě bude naopak blízké chystanému sedanu. Zavazadlový prostor by tak měl být díky delšímu zadnímu převisu dostatečně prostorný i po složení lehké střechy.

Kabinu obklopuje chromovaná linka. Zajímavostí je fakt, že na boku karoserie není patrný záhyb inspirovaný tvarem křídla, který se nachází na předních dveřích Astry GTC a na zadních dveřích kombi Sports Tourer a pětidveřové varianty.

Opětovné použití plátěné střechy bude mít několik výhod. Mechanismus pevné sklápěcí střechy je těžký a zabírá hodně prostoru, což většinou vede k těžkopádnému řešení zádě. Plátěná střecha je rovněž levnější na výrobu, díky její nižší hmotnosti bude mít kabriolet nižší spotřebu a vyprodukuje méně CO2.

Plátěné střechy v dřívějších kabrioletech špatně izolovaly hluk a chlad, vývoj materiálů v posledních letech by ale měl tyto problémy vyřešit. Plátěnou střechu má navíc i hlavní konkurent – letos představený Golf Cabrio.

Paleta nabízených motorů se nebude výrazně lišit od ostatních karosářských variant Astry. Třídveřové GTC je nabízeno s dvěma výkonovými verzemi 1,4 Turbo s 88 kW a 103 kW, s motorem 1,6 Turbo (132 kW) a turbodieselem 2,0 CDTI (121 kW, 380 Nm).

Podvozek bude zřejmě převzat z Astry GTC, jejíž přední kola jsou zavěšena na vzpěrách HiPerStrut (High Performance Strut), podobných těm ze sportovního provedení Insignie OPC.

Ve srovnání se standardní vzpěrou McPherson má HiPerStrut zmenšený příklon rejdové osy a kratší poloměr rejdu. Proti pětidveřové Astře byla světlá výška GTC díky sportovnímu podvozku snížena o 15 mm.

Na konci února Opel uvedl, že nová generace otevřené Astry se začne vyrábět v roce 2013. Jejím rodištěm budou polské Gliwice, kde se vyrábí i další karosářské varianty Astry.

Opel Astra TwinTop se začala vyrábět v roce 2006, jejím základem byla minulá generace Astry H. Tento kupé-kabriolet používal třídílnou střechu. Dva střešní díly se zasunuly do sebe a tento celek se poté přiklopil na největší díl skládacího mechanismu tvořený zadním sklem.

David Bureš
Diskuze (0)