Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Astra Diesel Hybrid Concept: CDTI+elektro

Ondřej Láník
Diskuze (6)
General Motors spolupracuje na hybridních pohonech se svým velkým konkurentem koncernem DaimlerChrysler. Prvními výsledky se GM pochlubí v Detroitu a jeden z exponátů bude překvapivě pocházet až ze staré Evropy...

General Motors spolupracuje na hybridních pohonech se svým velkým konkurentem koncernem DaimlerChrysler. Prvními výsledky se GM pochlubí v Detroitu a jeden z exponátů bude překvapivě pocházet až ze staré Evropy...

Hybridní stavebnice bude podle General Motors snadno umístitelná do různých automobilů bez ohledu na uspořádání pohonu. Dva elektronicky řízené elektromotory jsou zapojeny tak, že vytvářejí hnací ústrojí s variabilním dělením čerpání výkonu od spalovacího motoru a elektromotorů. To vše se vejde do prostoru, který jinak zabírá konvenční automatická převodovka.

Na americké poměry relativně malá Astra ukazuje možnosti zástavby nového hybridního pohonu, aniž by se musela posádka nějak výrazně omezovat. 35 kilogramů těžká sada NiMH baterií firmy Varta našla místo v prohlubni ve dně zavazadlového prostoru, kde běžně bývá rezervní kolo.

“Rozhodli jsme se pro začátek použít naftou poháněný hybrid, protože ve střednědobém horizontu nevidíme v Evropě poptávku po kombinaci benzínového a elektrického pohonu,” říká Hans H. Demant, viceprezident GM pro techniku a šéf Opelu.

Za základ tohoto hybridu byl použit známý čtyřválec 1,7 CDTI o výkonu 92 kW a točivém momentu 280 Nm, s filtrem pevných částic. Sekundují mu dva elektromotory (30 a 40 kW), které buď pomáhají spalovacímu motoru, nebo pohánějí Astru výhradně s využitím energie z baterií. Podle Opelu bude hybrid schopen zrychlení z 0 na 100 km/h pod 8 sekund a kombinovaná spotřeba se má údajně dostat pod 4 litry na 100 km. Úspora paliva se má proti srovnatelným konvenčním dieselům snížit asi o 25 %. To je umožněno díky parametrům hybridního pohonu, vypínání spalovacího motoru při volnoběhu, rozjíždění vozidla na elektrický pohon a zpomalování s využitím elektromotorů, které maří kinetickou energii automobilu a dobíjejí tak akumulátory.

Podobně jako další "strong hybridy" (= schopnost pracovat pouze na elektrický pohon) má i Astra dva palubní elektrické systémy. Vysokonapěťový je určen k obsluze hnacího ústrojí, dvanáctivoltový obsluhuje ostatní palubní systémy.

Ondřej Láník
Diskuze (6)