Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Eco-Speedster – dieselová raketa

Michal Razim
Diskuze (16)
Adam Opel AG představí do konce roku 2003 čtyři úplně nové vznětové motory, které budou vyvinuty společností FIAT-GM Powertrain.

Adam Opel AG představí do konce roku 2003 čtyři úplně nové vznětové motory, které budou vyvinuty společností FIAT-GM Powertrain. Tyto agregáty stanou na vrcholu současných možností automobilových výrobců a nejvýkonnější agregát bude disponovat výkonem až 130 kW (170 k). Technologický um inženýrů firmy Opel je ztělesněn v novém prototypu Eco-Speedster, který se představí na Pařížském autosalónu.

Koncept vycházející ze sériového sportovního roadsteru Speedster má aerodynamicky i hmotnostně optimalizovanou karbonovou karosérii. Odpor vzduchu činí pouhých cX = 0,20 a pohotovostní hmotnost je jen 660 kg!

Eco-Speedster je poháněn turbodieselem ECOTEC CDTI o objemu pouhých 1,3 litru, který by se měl dostat do sériové výroby příští rok. Motor má výkon 112 k a dokáže lehký vůz rozjet až na 250 km/h. Agregát je vybaven veškerou moderní technologií – má „common-rail“ poslední generace, turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek rozváděcího kola a čtyři ventily na válec. Průměrná spotřeba se pohybuje v říši snů – měřeno metodikou MVEG činí 2,5 litru na 100 km. Vůz splňuje emisní limity EURO 4.

Opel Eco-Speedster má poloautomatickou převodovku se sekvenčním řazením.

Michal Razim
Diskuze (16)