Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel má novou Astru OPC

Michal Fokt
Diskuze (12)
Turbomotory od Volkswagenu to teď asi budou mít těžké…

V nižší střední třídě donedávna nebyl zrovna velký výběr opravdu výkonných automobilů. Kromě zážehových pětiventilových osmnáctistovek koncernu Volkswagen pod kapotami Škody Octavia RS, Seatu Leon, Audi A3 a Volkswagenu Golf se prakticky nikdo nedokázal vyhoupnout s výkonem někam ke 130 kW. Pak ale přišla Honda Civic Type R se 147 kW, chystá se i Ford Mondeo s bezmála 130 kW a s kategorií kompaktních řízených střel hodlá nyní zacloumat i třídveřový Opel Astra a kombík Astra Caravan.

Tyto posledně jmenované dva vozy s bleskem ve znaku ponesou označení OPC (Opel Performance Center) a pod jejich kapotou se objeví motor, který byl dosud vyhrazen pouze modelu Astra Coupe Turbo, Astra Cabrio Turbo a Zafira OPC, tedy dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec. Ten má výkon 141 kW a točivý moment 250 N.m (již od 1950/min), což hatchbacku umožní jet rychlostí až 240 km/h a Caravanu 231 km/h. Podle prvních informací by oba vozy měli akcelerovat z 0 na 100 km/h pod osm sekund a to vše při kombinované spotřebě 9,5 l na 100 km.

Kromě atraktivních aerodynamických doplňků jsou „ó-pé-céčka“ vybaveny sportovním pérováním a snížením podvozku o 20 mm vpředu a 10 mm vzadu, a také sedmnáctipalcovými litými koly obutými do pneumatik 215/40 u hatchbacku a 215/45 u kombi.

Až bude k dispozici více údajů, budeme se těmto sportovcům věnovat podrobněji.

Michal Fokt
Diskuze (12)