Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Tigra TwinTop: Z kupé na kabrio za 18 sekund

Ondřej Láník
Diskuze (17)
Inovativní konstrukce střechy, stylový design a spousta místa pro zavazadla. Kabriolet roku 2004 podrobně...



Tisková zpráva Opel:

Inovativní konstrukce střechy, stylový design a spousta místa pro zavazadla. Kabriolet roku 2004 podrobně...

Atraktivní Opel Tigra TwinTop je vybaven ocelovou skládací střechou s elektro-hydraulickým ovládáním, která se otvírá i zavírá pouhým stiskem tlačítka. Právě tato střecha dělá z automobilky Opel prvního německého velkosériového producenta automobilu, který má ve své nabídce sportovní dvoumístný model této třídy.

V závislosti na počasí nebo prostě podle okamžitého přání řidiče se Tigra TwinTop dokáže během několika okamžiků proměnit z otevřeného kabrioletu na uzavřené kupé, které působí elegantně a jehož proporce jsou dokonale stylisticky vyváženě. Promyšlená konstrukce skládací střechy přináší Tigře TwinTop ještě další prvenství ve třídě – žádný jiný konkurent se nemůže pochlubit prostorem pro zavazadla o objemu 500 litrů.

„Chtěli jsme, aby připravovaná dvoumístná Tigra TwinTop vypadala opravdu dobře při otevřené i zavřené střeše,“ vysvětluje Hans H. Demant, ředitel Technického a vývojového centra automobilky Opel. „Proto jsme záměrně úplně vypustili obvyklá nouzová zadní sedádla a namísto toho jsme uvolněný prostor využili pro integraci propracované konstrukce skládací střechy. Tento postup byl klíčem k dynamickému designu nové Tigry TwinTop i k jejímu největšímu zavazadlovému prostoru ve třídě.“

O tom, že designeři byli ve svém snažení úspěšní svědčí i titul „Kabriolet roku 2004“ („Cabrio of the Year 2004“), kterým se Tigra TwinTop přizdobila hned při své výstavní premiéře na březnovém autosalonu v Ženevě.

Interiér Tigry TwinTop nabízí prostor pro pohodlné cestování dvou osob a pamatuje i na jejich zavazadla. Kromě hlavního zavazadlového prostoru má Tigra TwinTop ještě menší příruční prostor pro zavazadla o objemu 70 litrů za sedadly, kam se snadno uloží například bundy nebo menší tašky. Pokud je skládací střecha stažená, nabízí záď Tigry TwinTop velmi slušných 250 litrů objemu při zavazadla. Při natažené střeše se objem zavazadelníku zvětšuje na 440 litrů, což spolu se 70 litry příručního prostoru za sedadly dělá dohromady přes 500 litrů prostoru pro zavazadla – nejvíce ve třídě!

Klíčem k takového flexibilitě, prostornosti i atraktivnímu stylingu Tigry TwinTop je originální elektro-hydraulicky ovládaná skládací střecha, jejíž propracovaný mechanismus ji dokáže otevřít i zavřít pouze na pokyn spínače na palubní desce. Komfortní ovládání střechy Tigry TwinTop s kinematicky propracovaným mechanismem kontrastuje s jinými systémy, u kterých se jednotlivé díly střechy skládají naplocho na sebe a zabírají tak spoustu cenného místa, takže zadní partie vozu většinu ruší nevzhledné „hrby“.

Proměna Tigry TwinTop z podoby kupé do kabrioletu je naprosto snadná – stačí jen zatáhnout ruční brzdu, otočit klíčkem zapalování do pohotovostní polohy, uvolnit jisticí zámky u horního okraje čelního okna a zmáčknout knoflík. Čtyři hydraulické vzpěry ve spolupráci s pěti elektromotory a osmnácti kontaktními čidly potom během pouhých osmnácti sekund rozloží a uloží ocelovou střechu pod víko zavazadlového prostoru. Akustický signál řidiče ujistí, že operace proběhla bez problémů – a jízda s větrem ve vlasech může začít!

Zadní část skládací ocelové střechy (C-sloupek a zadní okno) se zanoří do zavazadlového prostoru v téměř svislé poloze, na ni se pak vodorovně skládá přední část – tato „kouzla“ umožňuje promyšlená kinematika podpůrného mechanismu skládací střechy. U většiny jiných modelů této kategorie se jednotlivé části skládací střechy ukládají horizontálně na sebe, takže se dobře nevyužije celá hloubka zavazadlového prostoru. Chytře řešený systém skládací střechy Tigry TwinTop však velmi dobře využívá prostor zavazadelníku, takže i při složené střeše zbývá dost místa pro zavazadla.

Složenou střechu odděluje od zavazadlového prostoru přestavitelná přepážka, která brání tomu, aby se věci ze zavazadlového prostoru dostaly mezi díly zdvíhající se střechy. Pokud je střecha rozložená, přepážka se vzpřímí, čímž se zvětší objem zavazadlového prostoru na 440 litrů.

Při skládání střechy (při přeměně Tigry TwinTop z kupé na kabriolet) se musí přepážka posunout o něco dozadu, aby se vytvořilo místo pro díly střechy – to si hlídají dotykové senzory, které teprve po posunutí přepážky dovolí začít se skládáním střechy.

Stejně jako střecha, také víko zavazadlového prostoru lze otvírat i zavírat elektro-hydraulicky, pouhým stiskem tlačítka. Kinematika mechanismu umožňuje dvojí způsob víka zavazadelníku: Při skládání či rozkládání střechy se víko vyklápí dozadu, pokud chce řidič manipulovat se zavazadly, otvírá se víko konvenčním způsobem dopředu. Systém senzorů zaručuje, že žádná z funkcí nemůže být aktivována dokud ta předchozí není zcela ukončena.

I přesto, že Tigra TwinTop je otevřeným kabrioletem, vyniká vysokou tuhostí karoserie. „Do struktury karoserie Tigry TwinTop je včleněna řada prvků, které zvyšují tuhost karoserie . Jde například o masivní dveřní prahy nebo velmi pevné příčníky v prostoru za sedadly,“ vysvětluje Horst Bach, hlavní manažer projektu Tigra TwinTop. „Vysoká tuhost přináší vyšší jízdní komfort a lepší jízdní vlastnosti.“

Výrobu nové Tigry TwinTop zadal Opel uznávané karosárně Groupe Henri Heuliez S.A., sídlící ve francouzském městě Cerizay. Na automobilovém trhu by se tento svěží model měl objevit koncem léta tohoto roku.

Ondřej Láník
Diskuze (17)