Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Vectra OPC: silák v novém

Libor Zezulka
Diskuze (21)
Čerstvě faceliftovaná vectra se na autosalonu ve Frankfurtu předvede v sportovním provedení OPC.

Opel nutně potřebuje rozproudit krev v žilách vectry a pozvednout skomírající prodeje, a proto po nedávném liftinku prohnal automobil taktéž ladičkou kúrou. Opel Vectra OPC se v obou karosářských verzích a s přeplňovaným šestiválcem pod kapotou představí veřejnosti na autosalonu ve Frankfurtu. Šestiválec si našel do vectry cestu z koncernových sourozenců, například Saabu 9-3.

Motor o zdvihovém objemu 2792 cm3 přeplňuje nízkotlaké turbodmychadlo (plnící tlak max. 0,6 bar) a mezichladič stlačeného vzduchu, čtyřventilový rozvod DOHC má variabilní časování ventilů, výfukové ventily jsou kvůli lepšímu chlazení plněny sodíkem. Maximální výkon dosahuje 186 kW, točivý moment potom 355 Nm. Z 0 na 100 km/h zrychlí Vectra OPC za méně než sedm sekund a dosáhne maximální rychlosti 260 km/h.

Výkon se přenáší na vozovku skrze šestistupňovou manuální převodovku. O sportovní chování se stará podvozek IDSPlus druhé generace, který charakterizuje rychlejší odezva a přizpůsobení se různým jízdním situacím společně s 18palcovými koly. Větší brzdové kotouče s průměrem 345 mm vpředu a 292 mm vzadu zajišťují lepší brzdný účinek.

Karoserii vectry zdobí tradiční modrá barva, sportovní přední a zadní nárazník, chromované koncovky výfuku, rozšířené prahy a zmíněná 18palcová kola. Interiér obohatily sportovní sedačky Recaro, kožený volant či přístrojová deska v designu OPC a samozřejmě loga OPC.

Libor Zezulka
Diskuze (21)