Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel zastavil výrobu Corsy, nejsou řídicí jednotky z Japonska

Diskuze (6)
Zemětřesení v Japonsku má kvůli globalizaci dopad i na průmysl kousek od českých hranic.

První německá továrna, na kterou dopadly následky japonského zemětřesení, je závod Opelu ve východoněmeckém Eisenachu, vzdáleném 200 km od českých hranic. Postižena je výroba modelu Corsa, malý hatchback se nemůže vyrábět kvůli nedostatku řídicích jednotek z Japonska.

Na konci minulého týdne došly skladové zásoby chybějících komponent. Továrna proto musí přinejmenším v pondělí 21. a v úterý 22. března zrušit obě směny. Provoz ve španělské Zaragoze, kde se Corsy také vyrábějí, může díky větším zásobám pokračovat ještě celé pondělí.

Opel ujišťuje, že krátkodobý výpadek výroby zákazníci na dodacích lhůtách automobilů nepocítí. V daný okamžik přitom věří, že odstávka výroby bude opravdu jen dvoudenní.

Největší následky z evropských automobilek zřejmě nese koncern Daimler. Přímo v Japonsku v 11 továrnách vyrábí nákladní automobily značky Mitsubishi Fuso. Z důvodu bezpečnosti 11 tisíc tamních zaměstnanců byla výroba bezprostředně po zemětřesení na několik dní zastavena.

Samotné japonské automobilky sice v minulém týdnu přerušily výrobu, evropský trh to ale během následujících týdnů zřejmě nepocítí vůbec nebo jen velmi omezeně. Zákazníkům jsou totiž auta zpravidla dodávána z evropských meziskladů, kde se nyní vyskytují dostatečné zásoby.

Diskuze (6)
Avatar - pallas
21. 3. 2011 20:28
Just in time / Just in troubles
To su tie vyhody dodavatelskych vztahov cez pol zemegule.
21. 3. 2011 19:36
Re: ??
Mě nepřipadá divné, že se na serveru, zabývající se automobilovou tematikou, objeví zmínka o chybějících řídících jednotkách a tedy pozastavení výroby. Myslím, že kdyby tam nebyla zmínka, čím je to způsobené, nijak by ti to nevadilo...
To ovšem neznamená, že by se nedostatek dílů řešil více, jak katastrofa v Japonsku...a nechápu, jak by někdo něco podobného mohl vydedukovat na základě tohoto článku. :-)
21. 3. 2011 13:31
Re: ??
A tobě to přijde normální? Počítám, že jim za to Opel ještě napaří pokutu za zastavení výrobní linky.
Avatar - Ham.
21. 3. 2011 12:43
Re: ??
prosím, prosím ještě tu o těch nenasytných jestřábech z wall streetu.
21. 3. 2011 12:16
Re: ??
Prachy vládnu svetu. Vždy ide len a jedine o ne. A kvôli nim sa vždy nájde niekto, kto sa bude chceť nabaliť za každú cenu, hoci na nešťastí iných. Neriadené trhové hospodárstvo vždy bolo, je a bude divočina.