Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oslavy 60 let Ferrari na americkém trhu (fotogalerie)

David Bureš
Diskuze (0)
Mezi účastníky maranellských oslav v Beverly Hills nechyběly jak ty nejstarší modely maranellské značky, tak ty nejnovější.

Automobilka Ferrari tento víkend oslavila 60 let svého oficiálního působení na americkém trhu. Této oslavy v kalifornském Beverly Hills se zúčastnilo na 1.000 vozů se vzpínajícím se hřebcem na kapotě. Šedesátka těch největších ikon byla vystavena na ulici Rodeo Drive.

Mezi prezentovanými modely mimo jiné byly modely 308 GTS (známý z akčního seriálu Magnum), Testarossa (ta si zase zahrála v seriálu Miami Vice) nebo 275 GTB/4, které původně patřilo herci Stevu McQueenovi. Chybět samozřejmě nemohlo ani sběratelsky mimořádně ceněné 250 GTO.

Z moderních vozů byl zastoupen plug-in hybridní hypersport LaFerrari nebo vůbec první exemplář 458 Speciale A. Tento roadster s 605 koňmi debutoval teprve nedávno, na pařížském autosalonu. První vyrobené Speciale A bylo v Beverly Hills draženo, jeho cena se nakonec vyšplhala na 900.000 dolarů (cca 19,5 milionu korun).

Ferrari se rovněž pochlubilo svými závodními a okruhovými vozy. Za zmínku stojí model FXX nebo F50 GT, které bylo vyrobeno jen ve třech exemplářích.

Ferrari na americkém trhu
Ferrari začalo prodávat své automobily na americkém trhu v roce 1954. Prvním americkým prodejcem vozů této značky byl bývalý závodník Luigi Chinetti. Ten kvůli propagaci značky založil v roce 1958 závodní stáj North American Racing Team, která se stala v následujících letech velice úspěšnou.
Dnes jsou Spojené státy americké pro maranellskou automobilku největším trhem na světě. Za první pololetí letošního roku zde Ferrari prodalo 1.062 aut, o 13 % více než před rokem.

Velká očekávání byla vnášena do chystaného speciálu, který Ferrari vyrobilo speciálně pro tuto oslavu. Výsledkem prací je F60America, otevřený vůz se základem F12berlinetta. Dvanáctiválcový model s 544 kW vznikne jen v 10 exemplářích.

Oslava 60 let Ferrari na americkém trhu byla rovněž ve znamení loučení. Pro Lucu di Montezemola to byla poslední akce ještě ve funkci předsedy představenstva maranellské automobilky. Na jeho místo již nastoupil Sergio Marchionne, který se na oslavách v Beverly Hills také objevil.

David Bureš
Diskuze (0)