Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Palubní kamera Garmin rozpozná dopravní nehodu

Michal Fokt
Diskuze (21)
Výrobce navigací Garmin na výstavě CES představil novou palubní kameru do aut, schopnou detekovat kolizi a uložit záznam o ní.

Kamery připevněné na palubní desce nebo čelním skle už dnes patří k poměrně běžnému vybavení automobilů, nikdy totiž nemůžete vědět, kdy se záznam z ní může hodit a tím nemyslím zrovna plevelení videoportálů pochybnými momentkami z jízdy, ale spíše zdokumentování případné autonehody nebo podobné nepříjemnosti.

Takovouto kameru s širokým úhlem záběru představuje nyní na Customer Electronic Show (CES) v Las Vegas také Garmin, je ovšem pochopitelné, že musí mít něco extra, aby vůbec stála za zmínku. V tomto případě se jedná o systém Automatic Incident Detection, jenž zahrnuje vestavěný G-Sensor, jenž zaznamenává brzdění, případně samotnou havárii a může tak být dobrým pomocníkem při řešení autonehody.

Garmin Dash Cam bude možné koupit i včetně vestavěné GPS, která také dokáže přesně zaznamenat místo, kde k incidentu došlo. Příjemné na tom je, že veškerá činnost kamery je automatická, aktivuje se při nastartování a při vypnutí motoru se vypne. Samozřejmostí je vestavěný mikrofon, aby byly záznamy patřičně "opepřeny".

Záznam v rozlišení 1080p, 720p nebo WVGA se nahrává v nekonečné smyčce na 4GB microSD kartu, kterou lze v případě potřeby nahradit až 32gigovou. V případě, že systém kamery rozpozná havárii, automaticky je uložena předchozí a následující sekvence včetně informace o času, místě a směru jízdy. Záznamy lze prohlížet přímo na kameře díky 2,3" displeji.

Garmin Dash Cam 10 bez GPS bude v USa stát 220 dolarů, gpsková Dash Cam 20 přijde na 250 dolarů a a prodej začne v únoru. Ceny v Evropě a datum uvedení do prodeje lze zatím jen těžko předvídat.

Michal Fokt
Diskuze (21)
1. 8. 2022 15:16
palubní kamera
Toto je super, dnes už jsou ty palubní kamery na opravdu vysoké úrovni. Sám jsem si nedávno jednu taky pořídil. Sehnal jsem ji přes https://www.2din.cz/ Ta tuto funkci teda bohužel nemá, ale i tak musím říct, že je to dost užitečná věc. Mám ji zapnutou prakticky nonstop, člověk přecejen neví kdy se na silnici k něčemu připlete.
Avatar - KubikCv
7. 1. 2014 22:56
Re: kolizi?
tak...tuhle funkci má i Mio 356 nebo jak se to jmenuje...nižší model bez GPS ale s akcelerometrem
Avatar - jozephko
7. 1. 2014 21:38
Chcelo by to ešte viac integrácie
Výrobcovia navigácií nariekajú nad slabnúcim trhom, z ktorého im ukrajujú smartfóny, ale núkajúci sa obrovský potenciál vôbec nepoužívajú. Pritom by stačilo vyrobiť zariadenie, ktoré by integrovalo v sebe kameru, záznamové zariadenie, navigáciu a prehrávač hudby na pamäťové karty (v starších autách, hlavne ne-DIN-ových a japonských je problém s dodatočnou inštaláciou). Celé by to bolo integrované do vnútorného spätného zrkadla, ktoré by súčasne slúžilo aj ako displej navigácie.
Vodič by si len vymenil pôvodné spätné zrkadlo za toto super-zrkadlo, a mal by v aute all-in-one zariadenie. Kamera by ešte mohla byť zasúvacia, aby nedráždila zlodejov.
Číňania niečo podobné robia už roky, ale kvalita je určite biedna.
Avatar - vyroubal
7. 1. 2014 20:12
Dobré ráno, Garmine!
Když jsem četl tento článek myslel jsem si, že je to nějaký starý archív. Vždyť tyto vlastnosti má spousta kamer. Tady je to popisováno, jako kdyby šlo o nějakou převratnou inovaci. Sám vlastním Hutermann iTracker 5985GPS, stojí polovinu co Garmin a má ty samé vlastnosti.
7. 1. 2014 15:22
Re: vyrobci automobilů nic?
Problem bude asi v tom, ze v niektorych krajinach su taketo kamery vyslovene zakazane. Ani krajiny EU nemaju k tomuto jednotny postoj...