Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Parkovací videoseriál (8.díl): Profi-parking s ruční brzdou

David Bureš
Diskuze (8)
Zaparkovat do úzké mezery pouze s použitím ruční brzdy je hračka, nebo ne?

Profesionální jezdci na svých vystoupeních často předvádějí, jak zaparkují v úzké mezeře pomocí otočky přes ruční brzdu. Jeden z nich, Ross Swift, se to snažil naučit i Jeremyho Clarksona z Top Gearu a Adriana Simpsona z konkurenčního pořadu Fifth Gear.

Pokud mluvíme o parkování pomocí otočky přes ruční brzdu, je Ross Swift ten pravý. Podle vlastních slov provedl těchto otoček už více než 10.000 a je schopen je udělat kdekoliv na světě.

Jak Jeremymu Clarksonovi, tak Adrianu Simpsonovi se tento trik pod dohledem Swifta nakonec povedl. Během trénování však okolo stojící automobily několikrát nabourali. To se však stává i profesionálům, Swift přiznal, že jemu se už to několikrát povedlo také.

Ross Swift provedl tuto otočku poprvé v roce 1987 v Austinu Montego během natáčení nejmenované reklamy, později v rámci svých exhibic usedal do vozů značky Mini. Dlouho také držel světový rekord v paralelním parkování, během kterého zaparkoval do parkovacího místa o 33 centimetrů delšího než samotné auto. Nedávno jej však překonal Peter Bell. Ten zaparkoval do místa o 27 centimetrů delšího než jeho automobil.

Nejnovější světový rekord (mezera menší o 26 cm než je délka parkujícího auta) je zachycen na posledním videu a bude i ve slavné knize rekordů.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Ronault.
7. 8. 2011 01:09
A já pořád dumal...
Mám teď před domem jen parkování podélné. Jednou jsem zaparkoval trochu nešikovně, že předemnou zbylo habaděj místa a za mnou trochu méně. Vyšel jsem nahoru, dívám se hned z okna a uznávám, že to bude chtít dolů sejít solidárně poopravit. Než jsem tedy vybalil nákup, tak se dívám opět z okna a v mezeře za mnou napasovaná nějaká stará Mazda sedan...

vpředu 3 cm odemne, za sebou asi 3 cm :-O :-O :-O Ihned jsem běžel dolů, že tohle se nemohlo obejít bez škrábanců a pěkně si to raději nafotit...

Nikde nic... auto netknuté, oba.. :-O :-O

Teď už ale vím, jak to ten dotyčný dokázal >:D >:D >:D
Avatar - Ada je zase tady
6. 8. 2011 20:39
Už to vím
proč mají dneska nová auta ruční brzdu typu elektromotor a naviják :no: :no: >:-[]
Avatar - 4hill
6. 8. 2011 20:08
Re: gay
tak nacvičit to můžeš na kuželech,že? :-!
6. 8. 2011 20:04
Re: Pěkný.... :-)
V praxi záleží na tom, jak moc to zarazí k obrubníku, a na šířce auta. Já si myslím, že se z toho dá s Polem vyjet.
6. 8. 2011 20:01
Re: gay
Ten profík to dá na poprvé. Dělají chybu tak jednou za 100 pokusů. Pokud je to pro něj nové auto, musí si ho nejdřív ohmatat. Pokud jde to, kolik jich zrušili při učení, jen to, co tam je. Auta se omlátí, ale nezruší úplně. Záleží na mezeře, ale ten základ člověk zvládne tak za 5-10 pokusů, šikovnější i dříve. Podle mě je lepší ze začátku parkovat do "garáže" z kuželů.