Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Parkování výfukem k chodníku jako nový přestupek?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (27)
Ochránkyně veřejných práv Anna Šabatová se vyjádřila k problematice stání výfukem k chodníku...

Proti blokové pokutě za směr auta při parkování je možné se bránit do šesti měsíců od jejího uložení, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Brněnští strážníci rozdali v únoru až dubnu za "špatný" směr parkování zhruba 100 pokut.

Jak řekl ČTK mluvčí strážníků Jakub Ghanem, šlo o žádost z Grohovy ulice o kontroly parkování. Dotyčný si v ní stěžoval, že mu jdou výfukové zplodiny z parkujících vozů přímo do oken. Strážníci se podle Ghanema při udělování pokut řídili technickým předpisem ke značce vymezující stání, který říká, že roli při parkování hraje i přední a zadní část vozu, tedy orientace auta.

Podle Šabatové je ale takový výklad dopravní značky nesprávný. Symbol auta na dopravní značce Parkoviště - stání na chodníku kolmé nebo šikmé vyznačuje podle ní způsob stání na parkovišti, tedy kolmo nebo šikmo, a ne orientaci auta přední či zadní částí do vozovky. Jak doplnila, pokud by měla být určena orientace vozu, muselo by to být stanoveno dodatkovou tabulkou ke značce.

Jak Ghanem řekl, kontroly strážníci už na jaře pozastavili a s dotazem na výklad značky se opakovaně obrátili na ministerstvo dopravy. Odpověď podle něj zatím nedorazila.

Podle ombudsmanky nepovažuje jednání postižených řidičů za přestupek ani krajský úřad a několik takových pokut zrušil. Řidiči, které strážníci pokutovali za "opačné" parkování, se mohou obrátit na Městskou policii Brno s podnětem k přezkumu. Musí tak ale učinit nejpozději do šesti měsíců od právní moci rozhodnutí o přestupku, tedy od uložení blokové pokuty. Pokud by městská policie nevyhověla, mají podle Šabatové podnět postoupit krajskému úřadu, který by pokutu, vzhledem ke svému názoru na věc, zrušil.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (27)
Avatar - Achernar9
22. 9. 2018 19:35
Re: Baba má recht
>:D
10. 11. 2016 18:27
Prakování
To by se to popředu ale "pěkně" parkovalo - hlavně v úzkých uličkách.
Ještě víc odřenejch aut, než je teď....
bože bože...
9. 11. 2016 20:01
Pokuta
To je jasné, obrázky na značkách se musí dodržovat do čárky. Takže na zákazu předjíždění motorového vozidla (dvě zobrazená osobní auta vedle sebe), nesmí předjíždět motorová vozidla jen osobáky, ale třeba kamion může, ten tam nakreslený není. atd.atd.atd. A pak že pitomci, kteří potřebují návod k použití na toaleťák jsou jen v U.S.A.
Avatar - Bazalt
6. 10. 2016 08:58
Dopravní značky se mají dodržovat!
www.youtube.com/watch?v=Y8udeWfSV3k

:-)
Avatar - Bazalt
6. 10. 2016 08:56
Re: Je toho více
Každý kdo se učí v autoškole na testy musí znám přesný význam dopravní značky. ten je uvedený v popisu, jiná interpretce neexistuje. Fascinuje mě, že to MP neví. Nejlepší příklad je ta parní mašinka :-)
btw značka číslo tři je obytná zóna, ne pěší. Ta vypadá takto :-)
www.youtube.com/watch?v=Y8udeWfSV3k
:-)