Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pátek třináctého: Němci jezdí bezpečněji

Diskuze (1)
Dnešního data se není potřeba obávat. Nehod se zpravidla stává méně než v jiné pátky.

Německý autoklub ADAC porovnal statistiky nehodovosti a pátek třináctého mu vyšel jako jeden z bezpečnějších dní. V roce 2009 se v takové dny stalo méně nehod než v jiné pátky.

V roce 2009 se v Německu stalo každý pátek v průměru 975 nehod se zraněním. Tři dny, kdy na pátek připadl třináctý den v měsíci, ale dávají průměr 894 nehod. Dva z těchto tří pátků sice připadly na méně nehodové měsíce únor a březen, přesto ale statistika ukazuje, že samotné datum enormní smůlu nepřináší.

Obecně jsou ale pátky (nejen v Německu) dnem, kdy se z celého týdne stává nejvíc vážných nehod.

V kulturní tradici střední a západní Evropy je pátek třináctého tradičně považován za smolný den. Chorobná obava z tohoto data se nazývá paraskavedekatriafobie. Obvyklé vysvětlení se vztahuje k pátku 13. října 1307, kdy nechal francouzský král Filip IV. násilně zrušit řád templářů. Zároveň je ale číslo 13 obecně považováno za nešťastné a pátek také.

V jiných částech světa jsou ale zvyklosti odlišné. Italové a Číňané mají 13 za šťastné číslo (smůlu v Itálii nese pátek sedmnáctého), v Řecku, Španělsku a Latinské Americe je dokonce pátek třináctého šťastným dnem.

Diskuze (1)