Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 2008 se vyrábí už i v Brazílii

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Peugeot se s malým crossoverem 2008 trefil do černého. Počet prodaných aut se blíží hranici 300 tisíc během pouhých dvou let a produkce míří z Francie rovněž za Atlantik.

Peugeot 2008 se vyrábí v alsaských Mylhúzách přes dva roky, prvních 80 předsériových kusů zde vzniklo ještě na konci letopočtu 2012. V Evropě zaznamenal velmi slušný komerční úspěch, celosvětově se jej prodalo od uvedení na trh v dubnu roku 2013 286 tisíc kusů. Mnozí francouzské automobilce zazlívali, že nenabídne na bázi malého modelu klasický kombík jako u předchůdců, ale risk se jí evidentně vyplatil. Výsledky předčily veškerá očekávání.

Celý koncern PSA vyznává plán obnovy „Back In The Race“ nastíněný šéfem Carlosem Tavaresem. Pouze Evropa jej už zkrátka neuživí. Současná strategie velí se soustředit na globální trhy a způsob podnikání, nikoli pouze na jeden z regionů. A zároveň zajistit jejich lepší pokrytí. Celosvětová výroba aut navíc opět stoupá a nebýt takříkajíc u toho by pro Peugeot samotný mohlo znamenat jistou smrt. Pro nejstarší automobilku světa, která neměnila svůj název, ani se s nikým neslučovala?

Peugeot si samozřejmě nemohl s 2008 nechat ujít ani severní Afriku, kde jsou vozy této značky oblíbené pro dlouhá desetiletí, obzvláště u taxikářů. Byť nesmrtelné atmosférické předkomůrkové diesely Indénor dávno odvál čas. Od dubna 2014 se malý crossover prodává i v Číně. Místní designéři a technici pomáhali Francouzům s vývojem. A nejen oni, Peugeot má totiž výzkumné a vývojové centrum ještě v další tradiční zemi, té, která proslula sambou, vynikající kávou a kde se rodí významní automobiloví závodníci.

Ano, Peugeot spustil produkci také v brazilském Porto Real, pochopitelně hlavně pro místní trh. Právě o něm řekl, že prvním vozem, kterým ilustruje svou cílenou produktovou strategii na globální úrovni. Přeplňovaný zážehový čtyřválec 1.6 THP byl totiž upraven i pro spalování bioethanolu z cukrové třtiny, s ním nabízí více než slušný výkon 129 kW. Modelové portfolio však zahrnuje i klasickou atmosférickou šestnáctistovku VTi. Carlos Gomez, viceprezident PSA pro důležitou oblast Latinské Ameriky, řekl: „Zahájení výroby Peugeotu 2008 v Porto Real je dokladem vynikající odvedené práce našeho centra a stylistického týmu.“

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
24. 3. 2015 23:45
Peugeot
Tak Peugeot i celý PSA dělá fajn auta za slušný ceny. A je fajn, že se jim takhle daří. To jen u nás frčí český Hyundai a tak tu celá PSA pěkně ztrácí už dlouhou dobu. Přitom, že by měla horší auta? Fakt ne :no: