Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina chystá obnovení výroby zakázkových karoserií

Michal Fokt
Diskuze (3)
U Pininfariny nechtějí skončit jako Bertone a jako klíč k další existenci vidí návrat ke „coachbuildingu“, tedy výrobě zakázkových karoserií pro bohaté zákazníky.

Designérské studio Pininfarina je známé zejména coby dvorní dodavatel designu značky Ferrari, s níž má sice nadstandardně dobré vztahy, ale občas si v Maranellu udělají design některého ze svých aut sami (co na tom, že z ingrediencí, které svými předchozími auty dodal právě Pininfarina...), a tak práce není tolik, kolik by mohlo být. Pininfarina totiž stále více pociťuje snahu automobilek navrhovat design svých vozů vlastními silami.

Tradiční italské designstudio každopádně nechce dopadnout jako konkurenční Bertone, tedy zbankrotovat, a chystá plány na rozšíření svých současných aktivit. Nejde přitom o nic převratného, pouze o návrat k tomu, co italskou karosárnu dobře živilo v minulosti, tedy coachbuilding – stavbu zakázkových karoserií v limitovaných edicích nebo jednotlivých kusech pro náročnou a zámožnou klientelu z řad sběratelů a dalších příznivců exkluzivních automobilů.

Ano, opravdu exkluzivních, nepůjde totiž už o žádnou produkci speciálních verzí automobilů v řádu desetitisíců kusů, jako tomu bylo ve zlaté éře vozů Volvo C70, Ford Focus CC nebo Alfa Romeo Brera a Spider. Spíše počítejte s projekty typu Ferrari P4/5 nebo Rolls-Royce Drophead Coupe Hyperion. Nedávno to vypadalo, že je na spadnutí výroba speciální edice vozu Pininfarina Ferrari Sergio, ale zatím je kolem něho ticho po pěšině a ani nejnovější informace z Itálie se o něm jmenovitě nezmiňují.

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - chalan66
2. 1. 2014 23:26
Svetlá
Tie predné svetlá sú katastrofálne !!! Inak je to pekné ....
2. 1. 2014 18:58
Re: angličák
"Bohatý zákazník" si může dovolit i homologaci.