Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina v Paříži 2006

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Pininfarina v Paříži představil další sběratelský prototyp. Objednal si jej sběratel automobilových veteránů James Glickenhaus. Oficiální premiéra se uskutečnila na letošní soutěži automobilové krásy Pebble Beach Concours d’Elégance.

Ferrari P4/5

“Tento projekt je pro Pininfarina S.p.A. vzrušující výzvou. Snažíme se totiž plnit přání našeho zákazníka tou nejlepší cestou, aniž bychom měnili firemní přístup k designu, založený na eleganci a inovacích," uvedl Andrea Pininfarina, šéf firmy Pininfarina S.p.A..

Unikátní automobil navržený a zkonstruovaný výhradně firmou Pininfarina, proměnil ve skutečnost cosi, co ještě před několika měsíci bylo pouze na papíře. Základem k tomu se stalo slavné Enzo Ferrari.

Po zmrazení stylistické podoby nového vozu byl prototyp převeden do počítačového modelu, ze kterého byly rovnou připravovány konstrukční modely pro následnou výrobu prototypu. Nově bylo vyrobeno přes 200 dílů, mezi nimiž byly mj. také bi-xenonové světlomety kombinované s LED prvky nebo dvacetipalcová originální kola z lehkých slitin obráběná z bloku hrubého materiálu.

Lehce svalnaté tvary nové karoserie jsou vymodelovány z uhlíkových vláken. Celému vozu dominuje rozměrný skleněný díl, který pokračuje až na samou záď vozu, kde přechází v kryt motorového prostoru. Dovnitř se nastupuje křídlovými dveřmi. Zásadně se proměnil také interiér, opět v úzké kooperaci mezi zákazníkem a designérem.

Sériovou produkci na stánku Pininfarina Spa zastupovaly otevřené vozy. V Itálii vyráběný Ford Focus CC je novým čtyřmístným kupé-kabrioletem, Alfa Spider druh karoserie nese přímo v názvu.


Ondřej Láník
Diskuze (2)