Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina vyrobí 4.000 elektromobilů Bluecar pro Paříž

David Bureš
Diskuze (0)
Koncept elektromobilu, poprvé představeného na pařížském autosalonu v roce 2008, se do ulic Paříže dostane v říjnu 2011.

Karosárna Pininfarina oznámila, že její továrna Bairo Canavese vyrobí 4.000 elektromobilů Bluecar, určených pro Paříž a 40 ostatních obcí regionu Île-de-France.

Elektrické MPV bude možné si pronajmout díky službám půjčovny elektromobilů Autolib, které budou spuštěny v říjnu tohoto roku. Půjčovnu bude provozovat skupina Bolloré.

Bluecar však nebude stavět Pininfarina, ale firma Cecomp. Té Pininfarina pronajme svojí továrnu Bairo Canavese za 14 milionů euro, a to včetně veškerého jejího zařízení, příslušenství a 57 zaměstnanců. Smlouva potrvá do 31. prosince 2013, aby však vešla v platnost, musí ještě získat souhlas odborů.

Se skupinou Bolloré spolupracuje turínská karosárna už od roku 2008, kdy obě firmy podepsaly dohodu o společné výrobě elektromobilů.

Koncept Pininfarina Bluecar se poprvé představil na ženevském autosalonu 2008, v březnu 2009 byla odhalena jeho sériová podoba na autosalonu v Ženevě.

Elegantní čtyřmístné pětidveřové MPV s automatickou převodovkou je vybaveno elektrickou technikou skupiny Bolloré.

Akumulátory LMP (Lithium Metal Polymere) mají vozu zajistit dojezd 250 km na jedno nabití, ale v hospodaření s elektřinou na palubě mají pomáhat superkapacitory, které přeměňují pohybovou energii automobilu při brzdění na elektřinu, která se vzápětí může využít pro další akceleraci. Akumulátory, uložené v podlahové plošině, by měly mít životnost 200.000 km. Některá nízkoenergetická zařízení budou navíc napájena solárními panely umístěnými na střeše vozu.

David Bureš
Diskuze (0)