Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Plavby na pltích po Dunajci

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
Mezi nejznámější atrakce severního Slovenska patří plavby po řekách na pltích. Setkat se s nimi můžete i na Váhu a Oravě, ale „doma“ jsou hlavně v Pieninách.

Nejznámější a nejvyhledávanější jsou plavby na pltích „prielomom“ Dunajce, což je největší přírodní kaňon ve střední Evropě. „Splav“ je dlouhý 11 km a končí u chaty Pieniny, kde hrávají muzikanti a lze ochutnat nejrůznější místní speciality (ovčí sýr, slanina, domácí chléb, alko i nealko nápoje). Pltě bývaly z kulatiny nebo trámů a jsou řádově menší než české vory. Dnes svazují pět až šest úzkých loděk, ale někde nadále kmeny (Orava) a na Váhu tři velké pontony. Důvod? V peřejích tak mají větší stabilitu.

Pltě sloužily kromě dopravy dřeva k přepravě různých materiálů, počínaje železem a konče sušeným ovocem, léčivými bylinkami či medovinou. Nebyla to žádná malá lokální doprava, kupci se na pltích po Dunajci a Visle plavili až k Baltu! Tato tradice se projevila na pltnických kloboucích: za každou plavbu jedna mušlička. Obchodní využití ukončila extrémní povodeň v roce 1813, která zničila všechny čluny i zařízení pro plavbu. O sto let později skončila obchodní éra pltí definitivně.

autotip autotip

Plavby na Dunajci byly obnoveny pro turisty po druhé světové válce a boom zažívají po roce 1990. Na plť se vejde až 20 osob, obsluhují ji dva muži v patřičných pltnických uniformách. Dospělí platí devět eur, snížené sazby pro studenty/seniory a děti jsou 7 a 5 eur, nižší ceny jsou pro skupiny a plavby po patnácté hodině. Začínají například u penzionu s příznačným jménem Pltník (Červený Kláštor) a trvají po ústí Lesnického potoka necelé dvě hodiny. Dunajec tu vyhloubil úzkou a klikatou průrvu dlouho devět kilometrů. Na nejužším místě je široký jen 10 m (hloubka 12 m!). U vrchu Facmiech se řeka otočí skoro o 180 stupňů. Plavba vede působivým Pieninským národním parkem. Kolmé skály tu vystupují přímo z řeky do výšky několika stovek metrů. Úžasný, ale v některých pasážích až poněkud tísnivý zážitek. Zažehnat ho můžete již při plavbě něčím k zakousnutí nebo povzbuzujícím douškem. Plavba (splav) končí za „prielomom“ Lesnického potoka. Sezona je zpravidla od poloviny dubna do konce října, záleží ovšem na počasí. Za dobrých podmínek se lze domluvit na plavbě i v jiných termínech.

A jak se vrátit na místo startu ke svému autu? Možné je to pěšky, ale jezdí tu i autobus, a dokonce taxíky! Mnozí se vydají zpět na horském kole.

Tip na výlet: Pieniny také v sedle bicyklu

Pieninský národní park patří mezi turisty nejnavštěvovanější slovenské regiony. Kromě plavby na pltích nabízí širokou paletu možností na prožití aktivní dovolené. Vyznačili zde mnoho pěších turistických stezek a cyklotras, kde si vyberou i méně zdatní turisté. Zvolit méně obtížnou trasu neznamená zůstat někde dole u vody – pohodlná cesta vede i na dominantu Pienin, vrch Tři koruny, z nichž nejvyšší je vchol Okrunglica (982 m n. m.). Mezi doporučované trasy patří přibližně šestihodinový „výšlap“ od výstupiště z pltí Lesnica průlomem Lesníckého potoka krásnou přírodní scenérií k chatě Pieniny, potom po značených chodnících z obce Lesnica přes Haligovské skaly s výhledem na Spišskú Maguru, Vysoké Tatry a část Polska. Dalším turisticky atraktivním výletem je trasa podél toku Dunajce až do Červeného Kláštora. Dunajec ovšem není jen pro pltě – nabízí se tu šance i pro milovníky vodních sportů (rafty, kanoe, kajaky). Oblast Pienin objevují stále více i cyklisté. V půjčovnách lze sehnat potřebné vybavení a u penzionů jsou kurty pro tenis, squash, volejbal…

autotip autotip

Středověké památky

Červený Kláštor není jen startovním místem pro plavbu na pltích, ale místem, kterým kráčely dějiny. Hlavní atrakcí je tu Národopisné muzeum s kartuziánsko-kamaldulským klášterem ze 14. století, ve kterém je nyní i muzeum lékárnictví. Dalšími historickými památkami v okolí jsou v Polsku

(5 km od hranic) hrad Czorsztyn a zámek v Niedzici, na Slovensku dřevěný kostelík v Debnu, Lubovňanský hrad a skanzen, ale do 30 kilometrů

také Spišský hrad i stará slovenská města Levoča a Kežmarok.

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Červený Kláštor 605 km, 08:00, 36,5 l/1170 Kč*
Mýto/známka/tunely 275 Kč (obě cesty)
Ubytování**
Hotel *** od 11 500 Kč
Apartmán od 7500 Kč
Kemp od 2700 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, Kvůli poměrně málo kilometrům musíte koupit slovenskou dálniční známku.

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
29. 9. 2021 13:04
plavby
Ty vory vypadají bezvadně. Doufám, že to tam zase někdy bude mohla bych vzít prcky a udělat jim pěkný zážitek. Asi budeme mít tedy pěkně nahnáno ale zážitek je zážitek :) Jednou jsem byla takhle na voru chvíli předtím než jsem měla v plánu zajít na squash https://www.nasportovani.cz/…ie/squash-01483/ a bylo to skvělé.