Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pneumatiky Bridgestone: Dálkové i regionální

Petr Dalecký
Diskuze (0)
Bridgestone rozšířilo nabídku pneumatik pro dálniční i příměstský provoz. Novinky se týkají všech náprav.

Japonská firma obohatila řadu nákladních pneumatik pro dálkovou dopravu o nové rozměry. Pláště Ecopia H-Steer 001 (H jako highway = dálnice) a H-Drive 001 jsou kromě dosud dodávaného rozměru 315/70 R 22,5 nově k dispozici také v rozměrech 295/80 a 315/80. Obutí pro návěsy Ecopia H-Trailer 001, dostupná v současnosti v rozměru 385/55 R 22,5, bude příští rok k dispozici rovněž v rozměru 385/65.

Bridgestone používá pro dosažení co nejnižšího valivého odporu patentovanou směs NanoPro-Tech. Ta omezuje vnitřní tření mezi různými složkami pneumatiky, což při odvalování pláště snižuje energetické ztráty ve vrchní vrstvě směsi. Nižší energetické ztráty znamenají menší valivý odpor bez kompromisů v oblasti ostatních provozních vlastností pneumatiky, jako je trakce, přilnavost na mokru a životnost.

Valivý odpor je u pneumatik Ecopia H-Steer 001 a Ecopia H-Trailer 001 snížen rovněž použitím nové směsi v oblasti bočnic, zatímco energeticky úsporný dezén pneumatiky Ecopia H-Drive 001 umožňuje lépe kontrolovat pohyb bloků běhounu, čímž dochází k menším deformacím. To má za následek pomalejší opotřebení dezénu a výsledné snížení pohlcované energie, což rovněž omezuje valivý odpor pneumatiky a u vozidla spotřebu paliva.

Další novinka přišla ze segmentu regionálních pneumatik. Pláště RSteer 001 (R jako regionální doprava) a R-Drive 001, jež byly dosud k dispozici s rozměrem 315/80 R 22,5 budou k mání také v rozměrech 295/80, 315/70. Řízená osa dostala navíc rozměr 385/65.

Obutí R-Steer 001 a R-Drive 001 bylo vyvinuto v reakci na trend stále rychleji se měnících provozních podmínek ve vozových parcích. V regionálních aplikacích se navíc rozšiřuje škála provozních režimů sahajících od jízdy po dálnici až po lehký provoz na silnici i v terénu. „Regionální“ segment, který představuje cca 42 % celkového trhu pneumatik pro užitková vozidla, zahrnuje také rozmanité typy automobilů – běžné nákladní, cisternové, s mrazírenskými nástavbami, autobusy a například pro přepravu dřeva a svoz odpadu.

Všechny rozměry R-Drive 001 mají navíc označení M + S, takže jsou vhodné pro jízdu na zabláceném povrchu i na čerstvém nebo tajícím sněhu, protože nabízejí lepší jízdní výkony než standardní pneumatiky. Rozměry 295/80 a 315/70 jsou vhodné také do zimních podmínek, což potvrzuje symbol tří vysokohorských štítů se sněhovou vločkou, který označuje zimní pneumatiky v souladu se směrnicí R117.02.

Odolné kostry pneumatik navíc zajišťují maximální potenciál pro protektorování a vyšší potenciál pro prořezávání použitých plášťů v porovnání s předchůdci R297 a M729. Výsledkem je delší životnost obutí.

Do regionálního provozu s důrazem na maximální kilometrový proběh při nízkém valivém odporu byla začleněna pneumatika R168Plus. Své místo má na návěsu či nepoháněné ose. Nejnovější technologie vyztužené směsi zlepšuje u pneumatiky R168Plus provozní vlastnosti a zvyšuje odolnost vůči opotřebení. Širší vrchní nárazníkový pás poskytuje lepší ochranu proti proražení pneumatiky, zatímco speciální konstrukce dezénu zajišťuje vytlačování kamínků a je velmi odolná vůči poškození.

Petr Dalecký
Diskuze (0)