Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podívejte se, jak se stavěl návěs Panav pro české biatlonisty

Petr Dalecký
Diskuze (0)

Český svaz biatlonu pořídil od společnosti Panav speciálně vyvinutý návěs, který tvoří zázemí českých biatlonistů na závodech.

Speciálně zkonstruovaný dvounápravový návěs, ve kterém probíhá servis a velmi důležitá příprava lyží na závody, byl navržen přímo pro české biatlonisty. Jedinečný návěs dostal pracovní jméno Evžen od konstruktérů z firmy Panav.

Má unikátní konstrukci, kompletně vyprojektovanou v Panavu, s hydraulicky výsuvnými bočními stěnami. Příběh návěsu se začal psát na společné večeři vedení Českého svazu biatlonu a představitelů společnosti Panav v norském Oslu. Tam bylo domluveno, že Panav na základě představy biatlonistů vyvine a vyrobí speciální návěs.

Konstruktéři z Panavu Evžena vyprojektovali podle představ a potřeb biatlonistů. Princip fungování návěsu, do kterého se vejde 320 párů lyží, je poměrně jednoduchý. Tahač s ním přijede na závody, hydraulicky se vysunou boční stěny a vznikne pohodlný prostor pro servisní přípravu lyží.

Ten nabízí čtyři plnohodnotná pracovní místa u dvou stolů s odsáváním par i pevných částic. Dále zde najdeme ergonomické a mobilní úložiště veškerého nářadí a nástrojů a v neposlední řadě také odpočinkovou zónu. Vše je samozřejmě vytápěno a díky tepelné izolaci stěn jde o energeticky úsporný projekt.

Půdorys návěsu, který se na silnici může pohybovat s celkovou hmotností až 25 tun, se totiž z běžných dvou a půl metru rozšíří na více než čtyři metry. S instalovanými schůdky má návěs šířku dokonce téměř pět metrů a délku přesahující šestnáct metrů. Vývoj trval měsíc, další čtyři měsíce byl Evžen v Panavu ve výrobě, měsíc strávil v Německu na subdodávce interiéru.

„Není pro mě překvapením, že naši zaměstnanci dokázali ve vysoké kvalitě návěs vyvinout a vyrobit, jsem ale hrdý na to, že jsme to zvládli ve velmi krátkém čase,“ konstatuje generální ředitel Panavu Jiří Svozil. Unikátní návěs si už v Panavu převzalo vedení Českého svazu biatlonu, kterému se Evžen polepený atraktivními fotografiemi biatlonových reprezentantů a logy partnerů, velmi líbil.

„Návěs pro Český svaz biatlonu ukázal naší velkou konkurenční výhodu,“ domnívá se obchodní ředitelka Panavu Blanka Petrová. „Díky naší velikosti dokážeme u takových zakázek využít zkušenosti ze sériové výroby ve výrobě zakázkové. Tak vznikají produkty s vysokou přidanou hodnotou, které odpovídají přáním a požadavkům zákazníka.“

Jedinečný výrobek Panavu zaujal tak, že firma už zaznamenala poptávku po podobném návěsu. Jeho výrobě, jako okrajové činnosti, se nebrání.

Petr Dalecký
Diskuze (0)