Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie obvinila český gang zlodějů aut, škoda je 98 mil. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Spolčení fungovalo podle policie zejména v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Česká policie ve spolupráci s německou obvinila skupinu lidí, které podezírají z organizovaných krádeží aut. V obou zemích údajně její členové kradli na objednávku nejen luxusní nová auta přímo z autosalónů, ale také ojeté vozy, legalizovali je s pomocí falešných dokladů a prodávali dále. Tím skupina způsobila škodu přibližně čtyři miliony eur (asi 98 milionů korun). Celkem bylo obviněno 12 lidí. Na tiskové konferenci to tento týden oznámili zástupci policie.

Šestici organizátorů ve věku 31 až 43 let, z nichž pět jsou Češi a jeden je Litevec, policie zatkla po dvouletého úsilí 24. května na základě eurozatykače vydaného německými justičními orgány. Šest dalších podezřelých zadržela ještě předtím. V současné době je část obviněných ve vydávací vazbě.

Spolčení fungovalo podle policie zejména v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, kde měli podezřelí své zázemí a kde se měnila identita odcizených vozidel. Za využití sítě "legalizátorů" pak byla auta podvodně přihlašována do českého registru vozidel a uváděna do oběhu v ČR, ale i dalších státech.

Nejčastěji zloději kradli auta značek Mercedes-Benz, Audi, BMW a Porsche. Skupina je údajně zodpovědná za 42 případů krádeží vozidel. Podle policie jsou zadržení odpovědní i za krádeže dalších 42 vozů. Za to by jim policie měla v nejbližších dnech rozšířit obvinění.

"Tato vozidla byla upravena takovým profesionálním způsobem, že bylo pro policii běžnou kontrolou těžko odhalitelné, že se jedná o vozidlo odcizené," podotkl Aleš Haisl zabývající se krádežemi vozů v metropoli. Dalších minimálně pět set vozidel by se podle něj mělo ještě prověřit. Vrácení kradených aut jejím majitelům závisí na tom, zda o to německá strana požádá.

Systém podle zástupce policie Ústeckého kraje Václava Prášila funguje u podobných skupin vždy stejně. Každá z buněk má svůj úkol. Někteří auta vybírají, jiní kradou a další legalizují. "Zde v České republice můžeme hovořit o tom, že se pohybujeme v manažersky vyšších postech, kde se využívá i určitých legislativních nedostatků k tomu, že lze, v uvozovkách řečeno, bez problémů přihlásit velké množství velice kvalitně padělaných vozidel," řekl Prášil. Podle něj byla auta upravena nejen po mechanické, ale i po elektronické stránce. Doklady pak byly buď účelově padělané nebo originální upravené.

Při 13 domovních pohlídkách policie zajistila několik vozidel odcizených v zahraničí, počítače, technické přístroje sloužící k nelegálním úpravám vozidel a finanční hotovost 3,5 milionu korun. Akce se účastnilo přibližně 100 českých i německých policistů.

Čtyři ze zadržených v České republice jsou stíháni pro trestné činy legalizace výnosů z trestné činnosti spáchané ve spolupachatelství. Za to jim hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták upozornil, že pro policii je poměrně velký problém boj s tímto druhem krádeží vozidel. Podle něj Česká republika nedisponuje dostatečnou legislativní úpravou, která by pachatelům tuto činnost znemožnila. "Nám chybí úprava, která by dávala za povinnost zkoumat originalitu vozidla," prohlásil.

ČR prý již iniciovala jednotný postup v rámci EU, aby se legislativa států v této oblasti sjednotila. Podle Hantáka by však policie přivítala například i úpravu některých skutkových podstat trestných činů - zejména sjednocení trestní sazby mezi krádeží a nedovoleným používáním cizí věci, nebo zavedení nových skutkových podstat týkajících se krádeží vozidel.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
27. 6. 2011 12:53
Počítejte se mnou...
98 mil., 2 roky, 12 lidí... jedná se o škodu na novém autě, takže prodejní cena bude v průměru tak půlka, takže 49 mil... což je 170.138,- Kc hrubého na hlavu měsíčně. Není to špatný, ale ani ne zad taková bomba. Určitě tam byli další náklady atd. ;-\
Avatar - CHerokee
27. 6. 2011 08:20
Re: Slusny
To jo. Usekal bych jim všem ruce. Aby se to neopakovalo.
Avatar - djgkef
27. 6. 2011 00:39
Slusny
98 melounu tak to je slusna rana. Frajeri. ;-)
Avatar - twistedTSD
26. 6. 2011 18:05
Re: čorkaři
No, tak to je docela odvážný člověk ;-) .
Avatar - pario
26. 6. 2011 18:05
Tresty sú smiešne
Lobkár dostane 3-roky,za dobré správanie ho po dvoch pustia a ide sa ďalej.........