Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie začala kontrolovat povinné zimní pneumatiky

David Bureš
Diskuze (35)
Teploty již klesají pod nulu, nastává tak povinnost obout zimní pneumatiky. Policisté je už začali kontrolovat.

Obout zimní pneumatiky za nepříznivých povětrnostních podmínek je povinné od začátku listopadu. Jelikož ale dosud bylo vcelku hezky, policisté byli shovívaví a zimní obutí zatím nekontrolovali. To se ale teď s poklesem teplot pod bod mrazu mění.

Řidičům, kteří zimní pneumatiky při nepříznivém počasí neobují, hrozí na místě pokuta až 2.000 korun, ve správním řízení až 2.500 korun. Řidiče navíc může potrestat i pojišťovna – pokud na sněhu nabourá na letních pneumatikách, pojišťovna mu nemusí zaplatit opravu nabouraného automobilu, případně zaplatí jen část.

Silničáři ve středu ráno varovali řidiče před tím, že rychlostní silnice ve Středočeském kraji jsou namrzlé. Řidiči mají být opatrní i na dalších silnicích, na některých místech už hrozí i rozbředlý nebo zmrzlý sníh, a to hlavně ve vyšších polohách.

V takovém případě je samozřejmě lepší zimní pneumatiky nazout. Mají totiž lepší vlastnosti než letní gumy, když teploty klesnou pod 7 C° a když na silnici leží vrstva sněhu.

Zimní pneumatiky (u osobních aut se jedná o takové s dezénem alespoň 4 mm) je nutné mít obuté v období od 1. listopadu do 31. března, a to za předpokladu, že na vozovce leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, že je možné takovou situaci předpokládat. Konkrétně to je v případech, kdy venkovní teplota klesne pod 4 C°, sněží nebo prší při nízkých teplotách.

Bez ohledu na počasí musí být zimní pneumatiky obuty na úsecích označených dopravní značkou Zimní výbava, a to v období od 1. listopadu do 31. března, případně v období vyznačeném dodatkovou tabulkou.

Jelikož nedávný výzkum odhalil, že tuzemští motoristé tuto značku příliš neznají, připomeňme, že je na ní zobrazena bílá sněhová vločka a osobní auto na modrém poli. Mapu silnic s povinnou zimní výbavou je možné najít na serveru Dopravniinfo.cz, tato značka se objevuje především na horských silnicích, je ale také na části dálnice D1.

David Bureš
Diskuze (35)
29. 11. 2013 10:41
Re: Nepřesnosti
Je nejaky vyklad zakona a ten nekdo vylozil tak, ze kdyz je pod 4 stupne, tak uz to nebezpeci hrozi a toho se policie drzi :-)
Avatar - Kentaurek
28. 11. 2013 17:42
Re: Nepřesnosti
Já reagoval na ty teploty. V úvodu se píše, že je nutné přezout, když je pod nulu, pak se dozvím, že pokud je pod 4°C. V zákoně se nic o teplotách nepíše. Pouze tam je, že musí být zimní gumy v určitém období, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo pokud lze tyto věci předpokládat. Takže jsem čekal, že ty informace v článku budou jasné, takto jsou závadějící. Policii se má řídit podle zákona a ne podle toho jestli tomu policajtovi mrzne sopel u nosu.
28. 11. 2013 10:07
Re: Letní vs. zimní pneu v mrazech
Spíš si toho moc nevyzkoušel. Na druhém autě jsem měl letní GoodYeary a ty hučely jak piliňáky, přezul jsem na zimní Michelin Alpin A4 a tichoučko, až jsem nechtěl věřit. ;-)
28. 11. 2013 08:13
Re: Letní vs. zimní pneu v mrazech
Asi jsem fakt divnej. Zatím všechny zimáky co jsem měl možnost vyzkoušet hučely víc než letní.
27. 11. 2013 22:39
Re: Nepřesnosti
Nejak divne ctes:
Obout zimní pneumatiky za nepříznivých povětrnostních podmínek je povinné od začátku listopadu.

A dalsi vety, treba:
Konkrétně to je v případech, kdy venkovní teplota klesne pod 4 C°, sněží nebo prší při nízkých teplotách.

Tim se ridi policajti.