Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie zkouší v Plzeňském kraji superrychlé BMW, je spokojená

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Policisté v Plzeňském kraji zkoušejí od poloviny dubna do konce září superrychlý hybridní vůz BMW i8 Coupé.

Zapůjčený ho mají na půlroční testování. Auto je vybaveno speciálním radarem, který umožňuje měřit rychlost dopravních prostředků a zároveň pořizovat záznam. Sporťák v barvách policie má velký preventivní dopad, řekl ČTK vedoucí krajské dopravní policie Vladimír Toman.

Policie stejný typ vozu za čtyři miliony korun zkoušela loni v Jihomoravském kraji, kde s ním havarovala a později dostala na testování nové BMW. Po testu v Plzeňském kraji chce policie vozy s alternativním pohonem podle mluvčí policejního prezidia Ivety Skupien vyhodnotit. O jejich případném pořízení bude rozhodovat prezidium, podle policistů jsou ale poměrně drahé. Kladem je podle Tomana to, že vozidlo je jen jedno. Kdyby jich bylo v regionu 15, tak si na ně řidiči zvyknou a přestanou na ně reagovat.

"Jeho účelem je dohled na silniční provoz, zejména na dálnici (D5) a případně rychlostní komunikace. Oproti autu, které bylo v Brně, je náš 'bavorák' vybavený radarem," uvedl Toman. Policie se snaží, aby jezdil co nejvíc, ale ne každý den.

"Vůz sice dokáže jet až 250 kilometrů za hodinu, ale jeho efekt je hlavně v prevenci. Jde o rychlý sporťák v barvách policie, což u řidičů evokuje to, že by nebylo snadné mu ujet a nemá smysl závodit," uvedl Toman. Hlídky jezdí podle pravidel silničního provozu a ostatní řidiči pak dodržují stejnou rychlost.

Sportovní BMW zrychlí z nuly na 100 kilometrů za 4,4 sekundy a na elektřinu ujede až 55 kilometrů. Podle Tomana je to luxusní vůz, který ale nemá ideální odkládací prostory.

Policii půjčila vůz na šest měsíců nebo do ujetí 20.000 kilometrů společnost BMW Group ČR. "Máme najeto tak 10.000 kilometrů," řekl Toman. Vůz byl zatím na dálničních odděleních, silničním dohledu a nyní je na městském ředitelství v Plzni. "Jsou na něj určení vybraní policisté, kteří perfektně ovládají služební auta," dodal. BMW vyžaduje větší řidičské zkušenosti a policie nechce, aby byl poškozen.

Zkoušku hybridního vozu, který loni testovala policie v Jihomoravském kraji, poznamenala nehoda v Brně, při které se zranil zástupce vedoucího hradního protokolu Vladimír Kruliš. Vozidlo sjelo do potoka v brněnských Chrlicích poté, co řidič kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení.

Kruliš před nehodou zajišťoval s policií bezpečnost návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji a při prezentaci policejní techniky projevil zájem o praktickou ukázku vozu. Nehodu prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která žádné pochybení nezjistila.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Avatar - 12Eagle
21. 9. 2018 12:07
Re: ....
Jede až 250, na 100 za 4,4 a nemá smysl s ním závodit >:D >:D >:D
dojezd 55km, pri 250 je dojezd kolik? 5 km? ideální na závodění >:D >:D >:D
Avatar - praděda7
5. 9. 2018 17:35
Re: Sporťák v barvách policie má velký preventivní dopad ...
Aha, tak to je jasný jak facka....korupce! >:-[]
5. 9. 2018 17:03
Re: Sporťák v barvách policie má velký preventivní dopad ...
Podle mě to korupční jednání je. Přínos nulový, jen reklama pro BMW...
Nebo je to náhoda, že např. ochraná služba nakoupila 18 nových BMW? Prooč? Proč nestačí třeba Octavia? Co jako reprezentují? Ať si tyhle luxusní auta kupuje ten, kdo na to má peníze, kdo si je vydělal a chce (nebo potřebuje) se nějakým způsobem prezentovat.

[odkaz]

Avatar - praděda7
5. 9. 2018 12:56
Re: Sporťák v barvách policie má velký preventivní dopad ...
Důležité je, komu pomohli a koho chránili....že by BMW? Korupční chování? :-!
Avatar - speedfred
5. 9. 2018 11:17
....
že superrychlé >:D ,rýchla i8 je ale superrychlá??