Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polovina řidičů plánuje do dvou let koupit auto: Nové nebo ojeté?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (102)
Podle průzkumu agentury Ipsos Tambor se Češi chystají kupovat auta. Poraďte jim, vyplatí se koupě ojetiny?

Polovina českých řidičů chce v příštích dvou letech koupit automobil, dvě třetiny zájemců o nákup preferují ojetinu. Zároveň ale v Česku přibylo domácností, které automobil nevlastní. Vyplývá to z březnového průzkumu, který pro společnost GE Money Auto provedla agentura Ipsos Tambor.

"O koupi nového nebo ojetého automobilu nejčastěji uvažují majitelé vozů starších sedmi let. Šest z deseti zájemců preferuje ojetý vůz a za auto hodlá utratit maximálně 200.000 korun," řekl dnes novinářům generální ředitel GE Money Auto Milan Beutl. Vysoký podíl řidičů, kteří chtějí obměnit vozový park, Beutl přisoudil tomu, že v předchozích letech poptávka kvůli krizi výrazně ochabla a mnoho lidí nákupy automobilů odložilo.

Nejdůležitějšími kritérii pro výběr ojetého auta jsou podle průzkumu kromě ceny zejména technický stav vozidla, jeho stáří a spotřeba. "Ta hraje v souvislosti s rostoucími cenami pohonných hmot stále důležitější roli," podotkl Beutl.

Zhruba 55 procent Čechů má v domácnosti jeden osobní automobil, 23 procent domácností disponuje dvěma vozidly a devět procent třemi a více auty. Naopak 13 procent tuzemských domácností podle letošního průzkumu nemá žádný automobil a jejich podíl je o čtyři procentní body vyšší než v roce 2008.

Průměrné stáří vozidel podle průzkumu činí 12 roků. Starších sedmi let je 75 procent vozů v českých domácnostech. Automobil mladší než tři roky uvedlo pouze šest procent respondentů. Nejoblíbenější značkou je Škoda, za kterou s výrazným odstupem následují Ford, Renault a Peugeot.

Nejčastějšími barvami aut na českých silnicích jsou podle průzkumu modrá, červená a stříbrná. Modrá barva vystřídala proti roku 2008 v popularitě na prvním místě červenou. Za poslední tři roky vzrostla obliba stříbrných a černých automobilů.

Přibližně polovina účastníků průzkumu uvedla, že by omezila jízdy automobilem, pokud by cena pohonných hmot vzrostla nad 38 korun za litr. Při současné ceně benzínu kolem 35 korun za litr se chystá omezit jízdy třetina řidičů.

Celkem se v Česku za první čtyři měsíce letošního roku podle statistik Svazu dovozců automobilů prodalo 56.646 vozů, což je o čtyři procenta více než loni. Třetinu prodávaných aut tvoří provedení kombi, čtvrtinu hatchbacky a 15 procent sedany.

Diskuse: Vyplatí se podle vás koupit ojetinu nebo byste koupili už jen nové auto?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (102)
Avatar - Barrichello
13. 5. 2011 09:51
Re: NOVÁ OJETINA
Půlka diamntových kovbojů sou zloději, vychcánkové, kšeftaři, lobisti atd.

Opravdová elita národa.
Avatar - Barrichello
13. 5. 2011 09:47
Re: NOVÁ OJETINA
Ne já fakt ne.....
Avatar - NickNik
12. 5. 2011 23:05
Re: NOVÁ OJETINA
Ale tak to bohužel není ti co na sobě makaj a jsou vzdělaní nemají vždy luxusní nová auta ba naopak v téhle zemi existujou lidi kteří přijdou k penězům jako slepý k houslím např. Trpišovský to je blbec >:D prostě burák a nejen on běž se kouknout do centra a uvidíš kdo s těmi ,,lepšími auty ´´ jezdí 40% zlatokopky 30% slepý houslisti 10% cizinci a pak až podnikatelé kteří si to určitě zaslouží.Normální člověk v dnešní době si hodně rozmyslí jestli si koupí novou Audi za 1200000,- skoro v základu nebo nějakou která má max 50 000 km za 850 000,- .A jestli myslíš diamantový kovboje manažery ve firmách tak těm na ty auta většinou ty firmy přispívají takže na druhou stranu nemají důvod si je kupovat ojetý.Prostě na světě se nedá škatulkovat jak to děláš ty to je typicky české a to já nemám rád. ;-\
Avatar - Ronault.
12. 5. 2011 22:47
Re: NOVÁ OJETINA
>:D
Avatar - Ronault.
12. 5. 2011 22:46
Re: NOVÁ OJETINA
Taky dělo, jen to občas nestartuje, to však soudruzi doladí >:-[]