Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Položen základní kámen nového podniku na výrobu VW Crafter

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Nový výrobní podnik divize Volkswagen Užitkové vozy, který má stát v Polsku, má již za sebou slavnostní položení základního kamene.

Volkswagen Užitkové vozy letos v březnu potvrdil, že nástupce Crafteru bude od roku 2016 vyráběn v nově postaveném podniku v Polsku. Základní kámen tohoto nového výrobního závodu pak byl položen 13. listopadu během slavnostního ceremoniálu v obci Białężyce nedaleko města Vřesno, které leží zhruba 50 kilometrů východně od Poznaně.

Právě v Poznani již Volkswagen jeden podnik má. Vyrábí v něm dodávkové vozy Caddy a Transporter T5 a na konci roku 2013 zde pracovalo více než 6500 zaměstnanců.

V novém podniku hodlá Volkswagen Užitkové vozy vytvořit až 3000 nových pracovních míst. Stavební pozemek má rozlohu 220 hektarů, což je ekvivalent více než 300 fotbalových hřišť. Budoucí výrobní prostory má tvořit dodavatelský park, karosárna, lakovna a finální montážní linka.

Zahájení výstavby nového závodu se právě rozjíždí a výroba nového užitkového Volkswagenu se zde má rozběhnout ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016. Plánovaná kapacita roční výroby má činit až 100.000 vozidel.

Více než 40 % komponentů, dodávaných v současnosti do závodu Volkswagen v Poznani, pochází od polských společnosti. Další investice německého výrobce do jeho nového výrobního podniku pak budou mít pozitivní vliv i rozšíření nabídky pracovních míst právě u těchto firem.

Jedním z hlavních důvodů pro stavbu nového podniku na výrobu užitkových vozidel značky Volkswagen v Polsku je blížící se konec dohody o spolupráci s koncernem Daimler. Ten od roku 2005 pro Volkswagen vyrábí Craftery, příbuzné s Mercedes-Benzem Sprinter, v Německých městech Düsseldorf a Ludwigsfelde. Dohoda vyprší v polovině roku 2016.

Slavnostního položení základního kamene nového podniku se zúčastnily více než dvě stovky hostů. Podepsané stanovy nového podniku byly uloženy do časové schránky a zazděny spolu se základním kamenem.

Hlavními postavami ceremoniálu se stali Dr. Leif Östling, člen představenstva společnosti Volkswagen AG zodpovědný za užitková vozidla, Dr. Eckhard Scholz, předseda představenstva značky Volkswagen Užitkové vozy, Jens Ocksen, vedoucí závodu Volkswagen Poznaň, Janusz Piechociński, polský ministr hospodářství a místopředseda vlády, Marek Woźniak, maršálek Velkopolského vojvodství, a Jeho Excelence arcibiskup Dr. Stanisław Gądecki.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - WinDiesel
17. 11. 2014 11:37
Re: Škoda
Je dost dobře možné že Mercedes chce dodávat do Renaultu, nebo naopak .... a proto musela spolupráce skončit.
Velké dodávky = Mercedes pro RSA, malé dodávky = Renault pro Daimler.
Avatar - Hittman
17. 11. 2014 11:07
Škoda
té spolupráce, kór v dnešní době, kdy všichni spolupracují se všemi,aby ušetřili. A myslím si, že to bylo dobré spojení, jelikož alespos MB Sprinter byl takový dodávkový TOP nad Frantíkama (PSA + Fiat, Renault + Opel + Nisan)...