Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polykarbonátová okna z Čech jsou na cestě

Ondřej Láník
Diskuze (3)
Liberecká firma Peguform Bohemia a americká firma Exatec připravují výrobu nového materiálu, který nahradí sklo v autech. Revoluční novinka vyráběná na severu Čech má otevřít nové možnosti konstruktérům předních světových automobilek.

Liberecká firma Peguform Bohemia a americká firma Exatec připravují výrobu nového materiálu, který nahradí sklo v automobilech. Dohoda o postavení nové výrobní kapacity na výrobu polykarbonátových materiálů pro zasklení automobilů byla podepsána na začátku března.

Americká firma Exatec se sídlem se státě Michigan je společným podnikem firem Bayer MaterialScience a GE Advanced Materials. V jejích laboratořích byl vyvinut materiál, který ve srovnání s dnes běžně používaným sklem poskytuje designérům větší svobodu při tvorbě tvarů karosérií a konstruktérům nabízí nižší hmotnost a současně dobrou odolnost vůči abrazi i povětrnostním podmínkám.

Peguform Bohemia, který v minulém desetiletí expandoval jako dodavatel plastových komponentů předním autovýrobcům, věří v úspěch nového produktu. Během následujících pěti let se má díky tomu zvýšit obrat firmy o polovinu. Firma, jejíž počátky sahají až do roku 1946 sídlí v Liberci. V současné době má tři pobočky (Liberec, Libáň, Nymburk) a vlastní nástrojárnu. Peguform Bohemia vyrábí dveřní výplně pro Škody Fabia, Superb a Suzuki Ignis, lakované nárazníky pro Škody Fabia, Octavia a Superb, Toyotu Aygo, Peugeot 107, Citroen C1, přístrojové desky pro novou Octavii, Opel Corsu, Toyotu Aygo, Peugeot 107, Citroën C1 a středové konzoly pro Audi TT, A4 a A3.

Ondřej Láník
Diskuze (3)