Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 Jamese Maye na prodej. Minimálně za milion korun

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Síň Bonhams nabídne v Goodwoodu ke koupi zajímavé auto, Porsche 911 z roku 1984. Hlavně svým posledním majitelem, jmenuje se totiž James May.

Jamese Maye máme nejčastěji spojeného s pořadem britské veřejnoprávní televize BBC Top Gear. Účinkoval v něm od května 2003 donedávna, jeho předchůdcem v první sérii „nového“ Top Gearu byl mimochodem sympatický tlouštík, motoristický sloupkař The Sunday Times a odborník na ojetiny Jason Dawe.

May koupil červenou Carreru před osmi lety od Paula Devyea a účinkovala několikrát na obrazovkách, kromě slavného pořadu také v jeho vlastní show. Na analogovém počitadle ujeté vzdálenosti se skví číslo 54.977, samozřejmě jde o míle a údaj je prokazatelný. Takže má v nám bližších jednotkách najeto 88.477 km. Je v ukázkovém stavu, pouze s drobnou patinou. Naprosto původní i se sadou nářadí a rezervou, včetně velkého příplatkového „turbo křídla“. Jedinou „vadu na kráse“ představuje novější přehrávač cédéček, ale originální kazetové rádio May k vozu milerád přiloží. Má i zcela kompletní servisní historii včetně knihy, nezbytného později dokoupeného manuálu od Haynese, dochovala se také většina účtenek a faktur. James svou 911 používal jen občas, k jízdám pro radost a za pěkného počasí. Nakonec ji před čtyřmi lety dle svých slov věnoval otci, který po sporťáku vždy toužil. Jenom maminka byla jaksi proti...

Klasika z Zuffenhausenu je poháněna plochým šestiválcem 3,2 l s výkonem 170 kW, samozřejmě vzduchem chlazeným a v tomto případě bez přeplňování. Právě v modelovém roce 1984 dostala z 80 % nový boxer s charakteristickým bublavým zvukem, ale rovněž s upraveným mazáním a přepracovaným napínákem rozvodového řetězu. Z klidu na stovku zrychluje za 5,5 s, na stošedesátku během 13,5 s a jede až 245 km/h.

Bonhams bude Jamesovo Porsche 911 s číslem šasi WPOZZZ91ZES102350 a motoru 63E04283, respektive registrační značkou A677 KLH prodávat na Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Že majitele změní, o tom není pochyb, předpokládané rozmezí stanovila síň na 28-34 tisíc liber (1,07-1,29 milionu korun). Fanoušci Top Gearu, nechcete si udělat radost? Legalizace v České republice přece nebude problém, i když má volant vpravo. Je totiž už veteránem... A ten, kdo dosud nevyhodil kazety s osmdesátkovým synthpopem, má samozřejmě výhodu a bod k dobru. Co jiného v tomhle autě chcete poslouchat?

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - eLzyx
19. 6. 2015 08:36
rádio
je to parádní kousek. K tomu rádiu ... Porsche pro tato stará auta vyvinul designově "korektní" autorádio s vestavěnou navigací, bluetooth, USB. Je za pouhých 1200 euro.
Nicméně si myslím, že rádio v takovém autě netřeba. "Stačí" ten symfonický orchestr za zadní nápravou.