Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche: Otec řady 911 slaví jubileum

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Profesor Ferdinand Alexander Porsche, čestný předseda dozorčí rady Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, oslaví 11. prosince 75. narozeniny.

Vnuk zakladatele slavné značky a syn zakladatele automobilky Porsche známý pod přezdívkou Butzi se proslavil jako designér zodpovědný za vzhled vozů Porsche 911 a 904 GTS. Po odstoupení z managementu Porsche KG v roce 1972 založil Porsche Design Studio a dosáhl světové slávy a uznání jako nezávislý produktový designér.

Ferdinand Alexander Porsche se narodil 11. prosince 1935 ve Stuttgartu jako nejstarší syn Dorothey a Ferryho Porsche. Už jeho dětský svět byl ovlivněn automobily, trávil spoustu času v kancelářích designu a vývojových dílnách svého dědečka, Ferdinanda Porsche. Roku 1943 se rodina, společně se společností Porsche, přestěhovala do Rakouska, kde chodil do školy v Zell am See. Po návratu do Stuttgartu v roce 1950, získal maturitu na Waldorfské škole a zapsal se na Vysokou školu designu v Ulmu. Roku 1958 se F. A. Porsche stal součástí oddělení designu tehdejší Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG.

Jeho talent pro design se projevil velmi záhy s tvorbou typu 754 „T7“, tím ukázal světu směr, který následně sledovala série 356. Roku 1962 převzal vedení managementu Porsche Design Studio a o rok později vzal svět útokem s Porsche 901 (známým jako 911). F. A. Porsche se kromě designu osobních vozů podílel i na tvorbě závodních automobilů 60. let. Mezi jeho nejslavnější práce patří design Formule 1 typ 804, nebo Porsche 904 Carrera GTS, které je automobilovými fanoušky považováno za jeden z nejkrásnějších závodních vozů vůbec.

Přeměnou Porsche KG na akciovou společnost v letech 1971/72 se F. A. Porsche a ostatní členové rodiny přestali podílet na obchodech společnosti. Jako akcionář a člen dozorčí rady dohlížel F. A. Porsche mnoho let na vývoj Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG a v letech 1990-1993 byl dokonce předsedou dozorčí rady. Roku 2005 předal tíhu zodpovědnosti člena dozorčí rady svému synu Oliverovi a stal se čestným předsedou dozorčí rady.

Ferdinand Alexander Porsche založil Porsche Design Studio ve Stuttgartu roku 1972, roku 1974 bylo ředitelství přestěhováno do Zell am See v Rakousku. Během následujících desetiletí navrhl širokou škálu klasických pánských doplňků jako jsou hodinky, brýle a psací potřeby, které pod značkou Porsche Design dosáhly světové slávy. Zároveň s tím on a jeho tým používali značku Design by F. A. Porsche na výrobu spousty průmyslových produktů, domácích spotřebičů a spotřebního zboží pro mezinárodně známou klientelu. Ferdinand Alexander Porsche byl velmi uznávaný a získal za svou práci mnoho poct a ocenění.

Na podzim roku 2003 F. A. Porsche a další akcionáři Porsche Design společně s Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG založili Porsche Lizenz- und Handelsgesellschaft mbH & Co. KG. Cílem této společnosti je co nejlépe využít potenciálu jména Porsche v odvětvích přesahujících automobilový průmysl. Zvláště se pak zaměřuje na značku Porsche Design, která se minulých letech stala se svou vlastní obchodní sítí významným pojmem v odvětví luxusního zboží.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Norge
10. 12. 2010 15:06
Jubileum
..dakujeme za skvelu pracu a samozrejme blahozelam :yes:

P.S.: Zaujimali by ma, co si mysli tento pan o krokoch znacky v 21.stor. ci buducnosti a smerovani znacky, ..pouziti vznetovych motorov, ako i foux pas s nazvom Cayenne ci Cayun ... 8-s