Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 9RE: Představa nástupce 918 Spyder vypadá trochu jako Bugatti Chiron

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Designéři po celém světě předkládají své počítačové vize budoucích modelů různých výrobců. Co takhle nástupce hybridního Porsche 918 Spyder, který se zatím hned tak neobjeví?

Designér Qendrim Thaqi působí v Německu, konkrétně v Heilbronnu, kde také založil společnost Arrera Automobili. Navrhuje možné budoucí modely různých výrobců, McLarenu, Alfy Romeo, Bugatti, Ferrari, Pagani i Fordu. Nedá se tedy říci, že by Porsche, na které se teď soustředil, bylo jeho oblíbenou značkou.

V případě 9RE, jak svou kreaci nazval, se evidentně inspiroval i u italsko-německo-francouzské konkurence, samozřejmě mám na mysli Bugatti Chiron. Z bočního profilu je vše jasné. Nezapomínejme však, že v současnosti jsou obě značky pod křídly Volkswagenu... Nehrál si s firemními kódy, neboť Porsche začínají pomalu docházet. Bohužel moc renderů tvůrce nenabídl, ale i tak si lze udělat obrázek o tom, jak jeho vize vypadá. Jako supersport, samozřejmě. Žlutozelená sedmipaprsková kola celému kupé dominují, ale světlá střela je i tak trochu retro, podívejte se na blatníky, ty jsou jak vystřižené ze 60. let.

Přední část možná spíše odkazuje na další koncernovou značku: Lamborghini. Pro moderní porsche typické hlavní světlomety ve tvaru slz se zde nekonají. O technice řeč samozřejmě není, ale poslední srovnatelný malosériový model, konkrétně 918 Spyder byl hybrid a aby ho 9RE překonal ve výkonu, musela by soustava dávat někde kolem 1000 koní, tedy 736 kW.

Qendrim ale navrhl ještě brutálnější 9RE GT. Se zelenými koly vypadá jako futuristický závoďák, ale „válečné“ barvy postrádá. Nemá ani v kategorii prototypů dnes povinnou ploutev. Při pohledu na šedostříbrnou vizi se člověk neubrání vzpomínce na 911 GT1, ale i jeho tvary jsou veskrze současné. Zaujme linka táhnoucí se od čelního skla podél obou dveří. Zadní uzounký diodový pás s nápisem Porsche uprostřed odkazuje na minulost, ale zároveň obepíná mohutné zadní křídlo... Ten je vidět i na 9RE.

Jistě, tohle jsou jen fantazie. Ale fanoušci Porsche by se jistě nezlobili, kdyby se něco podobného objevilo za pár let na silnicích. Nebo rovnou v závodech, i když značka svůj vytrvalostní program sportovních prototypů třídy LMP1 ukončila... Zajímavost jim upřít rozhodně nelze.

Foto: Qendrim Thaqi/Behance.net

Aleš Dragoun
Diskuze (0)