Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Cayenne Transsyberia – již na trati náročné soutěže

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Obtížná soutěž odstartovala 3.srpna v Moskvě a posádky vozů, které se tohoto podniku účastní se vydaly na trať závodu dlouhou přes 7100 km a do cíle dorazí 17. srpna v mongolském hlavním městě Ulánbátaru.

Na trať závodu vyrazilo všech 26 vozů Porsche Cayenne S Transsberia, které mají pod kapotou osmiválec o objemu 4,8 litru, disponující výkonem 283 kW (385 k), který posílá přes šestistupňovou automatickou převodovku Tiptronic S na všechna čtyři kola.

Vedle známých jezdců jakými jsou Armin Schwarz, René Metge, trojnásobný vítěz rallye Paříž-Dakar z Francie, dále Marc Coma, dvounásobný mistr světa v Cross Country Rallye na motocyklech pocházející ze Španělska nebo Rod Millen, legendární soutěžák z Nového Zélandu, se náročné soutěže účastní i jezdci méně známí nebo prakticky neznámí.

Závodníci za sebou mají čtyři etapy v nichž dominovaly vozy Porsche, které díky svému početnému zastoupení tvoří největší část startovního pole. Není tedy žadným překvapením, že Cayenny jsou zatím na prvních šesti místech, na sedmém je Toyota Land Cruiser a po ní následuje nepřetržitá řada vozů značky Porsche až po třiadvacátou pozici na níž je Mercedes-Benz ML 350. Zajímavým úkazem ve výsledkové listině je Porsche Carrera týmu Dr. Brandenburg Racing, které bylo po třetí etapě na 21 pozici a po čtvrté etapě se posunulo na místo deváté.

Ve čtvrté etapě zvítězili Rod Millen a Richard Kelsey. Na druhém místě dojela posádka Jarek Swiwka a Andrej Bryl. Třetí dojeli Biagio Capolupo a Angelo Lancelotti. Na čtvrtém místě dojel Armin Schwarz a Oliver Hilger.

Trasa závodu je dlouhá 7108 km, z nichž je 4549 km na území Ruska, kde se jede osm etap a zbývajících 2559 km je v Mongolsku a zde se jede také osm etap. Závodníci a jejich vozy si vyzkouší jízdu po běžných silnicích i v náročném terénu, podívají se na Sibiř, ale také do pouště Gobi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)