Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche: Další modelová řada dorazí do roku 2020

David Bureš
Diskuze (0)
Nové Porsche by mohlo být sedanem vyšší střední třídy s elektrickým pohonem. Možností je ale také příchod supersportu.

Již delší dobu se spekuluje o tom, že Porsche v budoucnu rozšíří svoji nabídku o další modelovou řadu. Spekulace se ukázaly jako pravdivé, výkonný ředitel Porsche Matthias Müller potvrdil, že nová modelová řada přijde.

Nový model se na trhu podle slov Müllera objeví do roku 2020. Jeho koncepce je zatím neznámá, šéf Porsche tvrdí, že již existují slibné plány, vedení značky ale o nich ještě nerozhodlo.

V této souvislosti se nejčastěji spekuluje o příchodu sedanu menšího než Panamera, kterému se přezdívá Pajun. V lednu německý magazín Auto, Motor und Sport napsal, že se Pajun bude nabízet výhradně s elektrickým pohonem. Vedení Porsche si podle této zprávy údajně myslí, že vyšší střední třída je již natolik zaplněna modely s konvenčním pohonem, že by na další takové auto nebyl na trhu prostor. Elektrosedan by si ale podle Porsche dostatek zákazníků najít mohl.

V minulých měsících byl zmiňován také příchod supersportu zacíleného na takové vozy jako Ferrari 488 GTB. Naopak projekt základního čtyřválcového sporťáku 718 byl zastaven, šéf vývoje a výzkumu Porsche Wolfgang Hatz tvrdí, že by takový model nebyl dostatečně exkluzivní.

Zatímco koncepce nového Porsche zůstává ve hvězdách, jisté je to, že novinka bude chtít vsadit na kvalitní motor a skvělé jízdní vlastnosti. Právě do těchto oblastí chce Porsche v budoucnu investovat spíše než do multimediálních systémů nebo systémů automatického řízení. Podle Müllera nechtějí zákazníci Porsche chytrý telefon na čtyřech kolech nebo největší dotykovou obrazovku na středové konzoli.

Nový model má každopádně těžit ze stále rostoucí poptávky zákazníků o vozy luxusních a sportovních značek. Loni Porsche prodalo 189.849 aut, což bylo o 17 procent více než v roce 2013. Letos má stuttgartský výrobce podle svých plánů překonat hranici 200.000 prodaných vozů.

Aktuálně Porsche nabízí sedm modelů: Boxster, Cayman, 911, Panameru, Macan, Cayenne a 918 Spyder. Výroba image makeru 918 Spyder ale již brzy skončí, všech jeho 918 plánovaných exemplářů už má své zákazníky. O chystané novince tak představitelé Porsche hovoří jako o sedmé modelové řadě.

David Bureš
Diskuze (0)