Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche míří do třídy golf!

Ondřej Láník
Diskuze (26)
Automobilka se rozhodla vstupit na konkurencí nabitou část automobilového trhu. Je to překvapení nebo se to dalo čekat?

Jestli čekáte senzaci, tak asi budete zklamáni. Porsche Engineering Group, pobočka firmy Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, dodala dva exempláře golfového otevřeného vozíku, jehož vývoj a výroba trvaly jen čtyři měsíce, prvním zákazníkům. Tyto vozíky jsou určeny pro přepravu golfistů na stovky metrů dlouhých tratích mezi jamkami velkých golfových hřšť. Přepravovat se mohou dvě osoby a odpovídající počet golfových bagů.

Unikátní vozidlo je asi nepomalejším modelem, který nese logo stuttgartské firmy na kapotě. Základem designu je SUV Cayenne, které bylo zmenšeno v měřítku 1:2. Vozík měří na délku 2,7 m a 1,25 m na šířku. Mini Cayenne se chlubí několika věrnými detaily ve stylu původního vzoru.

Koncovky výfuků jsou však jen efektním dotvořením zmenšeniny. Automobil je poháněn v této kategorii obvyklejším elektromotorem, který přenáší točivý moment na zadní kola. Hnací ústrojí ve skutečnosti pochází od německé firmy Divaco GmbH. Technici Porsche ponechali tuto skupinu kupodivu beze změn.

Nejvyšší rychlost tohoto Porsche na greenu činí 24 km/h, ale je jí dosaženo už po 10 metrech jízdy při akceleraci z klidu. Toto Cayenne má dojezd 30 km, ale to jen v případě, že nejsou rozvícena světla. Ještě před doručením dvou prototypů zákazníkům byla speciální série podrobena testům na firemním testovacím okruhu firmy Porsche v německém Weissachu.

Zatím není rozhodnuto o sériové výrobě. Dva první exempláře jsou výhrou v golfovém turnaji Alcanada Golf Course na španělském ostrově Mallorca.

Ondřej Láník
Diskuze (26)