Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche učinilo nabídku na převzetí Volkswagenu

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
Porsche formálně dostálo německým zákonům a předložilo nabídku na převzetí koncernu. Cena je však nejnižší, jakou mohlo Porsche podle zákonů nabídnout.

Jak jsme vás již informovali, Porsche tento týden navýšilo svůj podíl v automobilce Volkswagen na 30,94 %, když využilo opce na nákup 3,6 % akcií německého koncernu. Podle německých zákonu tak Porsche muselo dalším akcionářům učinit nabídku na odkud jejich akcií. Porsche se již dříve vyjádřilo, že o kontrolu nad Volkswagenem nestojí. Akcionářům proto nabídlo za jednu kmenovou akcii 100,92 eur a za jednu preferenční akcii 65,45 eur. Jde o minimální částky, které může podle zákona ostatním akcionářům nabídnout. Tímto krokem Porsche předložilo nabídku na převzetí celého koncernu.

V dnešních odpoledních hodinách se kurz akcií koncernu Volkswagen přiblížil hranici 113 eur. Akcie Volkswagenu zaznamenaly minulý týden v pátek své roční maximum, když dosáhly hranice 119 eur za kus. Akcie Porsche dnes oslabily na hodnotu 1 161,65 eur za kus. V úterý přitom akcie Porsche dosáhly ročního maxima, když se cena vyšplhala až na 1 218 eur.

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
2. 4. 2007 10:14
Re: BRAVO VW-PORSCHE
:-) Takto konstruktivne dovodit GTI-mu, to je ako drzat prednasku levovi o tom, ake je seno chutne, lacne a vyzivne... >:D
1. 4. 2007 00:20
Re: BRAVO VW-PORSCHE
Diky. Osobne bych na toto tema uvital zasvecenou diskuzi. Na druhou stranu me celkem prekvapuje, ze mistni vseznalek nenasel odvahu sem neco napsat. Bud mu dosly "napady" nebo se nechce ztrapnit jeste vic...
30. 3. 2007 23:20
Re: BRAVO VW-PORSCHE
Ano nejlepsi kupuji nejlepsi. Kdyz jsem 4.11.2005 kupoval akcie Fiatu, tak byly za 6,99. Kdyz jsem je pak 2.2 letos prodaval, za 17, cvicne zajimal me vynos. Prepocet na 1 akcii 10,01... to jde. % vynos +143% a prevedeno na prumerny rocni vynos to vychazi na 115%... Presne jsi to vystihl. Nejlepsi kupuji nejlepsi a tak ja jsem nakoupil Fiat :-! Co to matlas o viru investicnich zraloku??? Jake propusteni? Vzdyt VW je prece jiz davno kotovana na burze! Ja u nakupu VW urcite nebudu a to hned ze 2 duvodu. Zaprve znam lepsi zpusoby jak zhodnotit penize a zadruhe neinvestuju do nemeckych titulu. Mozna bys tusil co je kontrolni balik kdybys navstevoval alespon nejkaou skolu a neucil se nekde v kanale. On to samozrejme vi i nemecky zakonodarce, ktery narizuje akcionari, jehoz podil prekroci 30%, tedy obecne prijamnou uroven kontrolniho podilu, ucinit navrh na prevzeti. Kazdy, kdo ma alespon zbla ekonomickeho vzdelani vi, ze s 30% akcii se da velka spolecnost, jakou VW dozajista je, docela pohodlne ovadat. Je zrejme, ze to Porsche takhle vyhovuje a o vsechny akcie logicky ani nestoji, protoze zrejme jiz ted VW prakticky kontroluje. O rekci trhu jsem mluvil vyse. Kdyby z toho byly trhy nadsene, tak akcie obou spolecnosti vyleti nahoru - coz by melo pochopit i male dite. Nestalo se tak a pokles Porsche o 4,6% za dva dny je znepokojivy trend (kdybys mel o financnich trzich alespon vagni poneti, tak bys vedel, ze denni zmeny o vice nez 2% jsou vzacne a zasluhuji si pozornost). Ja, na rozdil od tebe, o tom neco vim. Krom praxe z toho mam taky statni zkousku a doktorat. Chapu, ze cim je nekdo vetsi kanal, tim mene uznava argumenty, nota bene nekoho, kdo se v problematice orientuje. Ja predpokladam, ze tva reakce na muj prispevek bude zcela nevecna a plna h*oven - ty totiz z kanalu povetsinou vychazeji a tak na ni nebudu regovat. Ledaze by vecna byla, ale od cloveka ktery vypusti do sveta vaginality typu "Ovšem jedno vím bezpečně. Porsche ví přesně, co dělá. Je to tak trochu delikátní operace... VW bude muset být "propuštěn" do víru investičních žraloků... a Porsche je a bude u toho. V poměrně výhodném postavení." jsou mozna ponekud usmevne, ale predevsim trapne :-! Kdyby se vsechno ridilo tvoji dokonalou logikou, jak porsche presne vi co dela, proc by pak na jeho posledni akvizice ve VW reagovaly trhy podrazdene? Nebo ze by akcionari Porsche byli hlupaci a prodavali akcie prave po navyseni podilu porsche ve VW, aby zamerne prodelali??? Probud se, mas v have nadelano az beda!
30. 3. 2007 20:43
Re: BRAVO VW-PORSCHE
Tyhle bláboly, našprtané na posledním školení středního managementu, ty uplatňuj, Essesante, někde lehce před půlnocí, u nějaké lehce přiopilé blondýny. Na mě s tím nechoď. Já narozdíl od tebe, a to upřimně přiznávám, tak úplně přesně neznám ani krátkodobou, ani dlouhodobou investiční strategii Porsche. Mohu jen odhadovat. Ovšem jedno vím bezpečně. Porsche ví přesně, co dělá. Je to tak trochu delikátní operace... VW bude muset být "propuštěn" do víru investičních žraloků... a Porsche je a bude u toho. V poměrně výhodném postavení. Porsche... nikoliv ty, s tvými burzovními delikatesami. Jinak ses na tom školení naučil dobře žvejkat - kontrolní balík, meziroční maximum, procentní body >:D tebe je tu škoda, Essesante, moh´ by ses uplatnit jako dobrej burzovní nákupčí snů. P.S. Pamatuj - ti nejlepší kupují ty nejlepší :yes: to je slogan dne. Na to další si počkejme.
30. 3. 2007 12:51
Re: ?
mno nevim, kdyby chtelo porsche "zbohatnout" tak bych vedel o lepsich investicich. Ikdyz nakonec nechteji VW prevzit, tak urcity strategicky, nejen financni, zamer mit musi. Je to zrejme. K dosavadni spolupraci na SUV brzy prijde sportovni sedan, ktery zrejme taky bude vznikat ve spolupraci z VW. Ve VW group jsou navic znacky, ktere na jednu stranu muzou znamenat synergie, ale na druhou stranu mohou Porsche ohrozit. Porsche tak muze usilovat o VW proto, aby zamezilo z jaho strany nechtene konkurenci, cemuz by nevole k absolutnimu prevzeti VW napovidalal.